Πλέγμα δράσεων σε έξι επίπεδα για την αποκάλυψη κρυφού πλούτου σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με στελέχη του IRS. Στόχος, η Φορολογική Διοίκηση να αντιγράψει μεθόδους της αμερικανικής φορολογικής αστυνομίας οι οποίες ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα.
Προς το παρόν, το σχέδιο των έξι σημείων το οποίο ενσωματώνεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:
- εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων, μέσω διασταυρώσεων στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού
- υποβολή αιτημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ για την παροχή στοιχείων αναφορικά με την απόκτηση και κατοχή περιουσιακών στοιχείων από έλληνες πολίτες
- χρήση τεχνικής βοήθειας αναφορικά με την αξιοποίηση των δεδομένων
- δημιουργία Μητρώου Πλούτου σε διασύνδεση με το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών
- συγκεκριμένα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που αντιστοιχούν σε εισοδήματα από οφσόρ εταιρείες
- ανταλλαγή πληροφοριών με την Οικονομική Αστυνομία ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων.
Από το επόμενο έτος, παράλληλα, μπαίνει σε πρακτική εφαρμογή η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών ανάμεσα σε περισσότερες από εκατό χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία ρίχνει τα τείχη του τραπεζικού απορρήτου ακόμα και για τις ελβετικές τράπεζες (το 2018).
Η πρώτη συγκομιδή στοιχείων, έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς Θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου.
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα, από το 2018, μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ άλλων η Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ανδόρα, το Χονγκ Κονγκ, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη.