Tα μέλη του Σωματείου Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας "Η Ενότητα" σε ανακοίνωση τους αναφέρουν τα εξής:
«Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα που συνέβη την Παρασκευή 13/01 στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας προστέθηκε στη σειρά των εργατικών ατυχημάτων που έχουν γίνει στον ΟΤΕ και στους εργολάβους του ομίλου.
Ένας 55χρονος εργαζόμενος σε εργολαβία του ΟΤΕ, ο οποίος εργαζόταν ως εναερίτης, έπεσε από ύψος έξι μέτρων την ώρα εργασίας. Είχε αναρριχηθεί σε ξύλινο στύλο περίπου έξι μέτρων για τη συντήρηση του δικτύου, ο οποίος έσπασε από τη βάση του λόγω σήψεως. Ο εργαζόμενος έπεσε στο έδαφος και νοσηλεύεται.
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του ΟΤΕ και των εργολάβων του η οποία έχει επιβάλλει εντατικοποίηση της εργασίας στον όμιλο σε τέτοιο σημείο, που απειλείται η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά. Επανειλημμένα τα σωματεία έχουν καταγγείλει τις πρακτικές που στο κυνήγι του κέρδους και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας δεν διστάζουν να επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια στους εργαζομένους, να κόβουν ρεπό και άδειες και να αγνοούν βασικούς κανόνες ασφαλείας.
Χαρακτηριστική η καταγγελία της παράταξης ΕΣΚ-ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία το κλίμα φόβου στο χώρο δουλειάς και το γεγονός ότι ο μισθός δε φθάνει για να βγει ο μήνας έχουν οδηγήσει τους εργαζομένους να αναζητούν αύξηση εισοδήματος με οποιοδήποτε μέσο, με αποτέλεσμα να δέχονται ή να εξαναγκάζονται να δουλεύουν στο κυριακάτικο ρεπό που δικαιούνται, υποαμοιβόμενοι.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατεύθυνση του ομίλου ΟΤΕ, στα πλαίσια του λεγόμενου “consolidation” να παραδώσει το τεχνικό έργο σε εργολάβους, γεγονός που αξιοποιείται για περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ οι συνθήκες ασφάλειας και δουλειάς στις εταιρίες που αναλαμβάνουν τις εργολαβίες δεν ελέγχονται.
Ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε τα τελευταία χρόνια κέρδη ύψους πάνω από 1,2 δις. Αυτά τα κέρδη είναι σε κόστος της ζωής των εργαζομένων. Είναι χρέος όλων μας να συσπειρωθούμε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής.
Απαιτούμε:
- Να σταματήσει τώρα η πίεση, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο.
- Λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας
- Να σταματήσει τώρα η παραχώρηση έργου σε εργολάβους
- Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από τον ΟΤΕ, να μπει τέλος στην επινοικιαζόμενη εργασία
- Μία ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
- Σταθερή και μόνιμη εργασία με μισθούς και δικαιώματα».