Ισχυρά κίνητρα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους εμπόρους εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευρυνθεί η χρήση της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για αγορές.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της ενθάρρυνσης των πολιτών στη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με την κάρτα του αλλά και συμμετοχή ακόμη και σε κληρώσεις ακινήτων.
Όσον αφορά το αφορολόγητο οι εκδοχές είναι δύο:
α) αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα
β) υψηλότερο αφορολόγητο όριο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα θα προσαυξάνεται και πιθανώς να φτάνει σε 10-11.000 ευρώ εφόσον κάποιος έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεών του μέσω συναλλαγών με κάρτες.
Σε ότι αφορά τους εμπόρους, το κόστος για την εγκατάσταση 500-600.000 τερματικών σε όλη τη χώρα υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ και μπορεί εύκολα να καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ.
Πρόσθετο κίνητρο για τους εμπόρους θα μπορούσε να είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών από το 29% πχ. Στο 25% για το τμήμα του τζίρου που γίνεται ηλεκτρονικά.