Ακόμη και πρόστιμα μπορεί να πληρώσουν οι γιατροί οι οποίοι εξετάζουν δωρεάν κάποιους ασθενείς ή κάνουν εκπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι ιδιώτες γιατροί όταν εξετάζουν ασθενείς και δεν λαμβάνουν αμοιβή για διάφορους λόγους, καθώς μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν και τσουχτερά πρόστιμα.
Ειδικότερα οι γιατροί που θα εξετάσουν δωρεάν ακόμη και συγγενείς τους ή συναδέλφους τους, κινδυνεύουν σε έναν έλεγχο από τη οικονομική αστυνομία ή την εφορία, αφού έχει ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ για τα πρόστιμα σε μικρά εργαστήρια: «Σαρώνει το ΣΔΟΕ τα διαγνωστικά εργαστήρια Χριστουγεννιάτικα! Έκτακτοι έλεγχοι για εξετάσεις και παραπεμπτικά»
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι λένε πηγές του HealthReport.gr, προκειμένου βέβαια να αυξηθούν και τα χρηματικά ποσά από πρόστιμα.
Τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας κάνουν αντιπαραβολές στοιχείων, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συμμετοχή ασθενούς από παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥπου δεν ταιριάζει με την απόδειξη που εκδόθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 500 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απέστειλε επιστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σχετικά με την έκδοση των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που είναι μειωμένου αντιτίμου ή δωρεάν. Και αυτό διότι κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ιατρεία της Πάτρας βρέθηκε γιατροί να μην έχουν εισπράξει χρήματα από συγγενείς ή φίλους και να πληρώνουν και πρόστιμα.
Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών επικαλείται και τον σχετικό νόμο αφού προβλέπεται με ειδικές διατάξεις ξεκάθαρα η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών χωρίς αμοιβή (δωρεάν) από τους ιατρούς του μέσω του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
Όπως σημειώνεται από την "Δήμητρα Ευθυμιάδου στο medispin": «Ο ιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή ή με μειωμένη αμοιβή σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, με βάση κριτήρια, που είναι κοινωνικώς πρόσφορα, παραδεκτά και σύμφωνα με το βαθύτερο ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ιατρικού επαγγέλματος. Ο ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς αμοιβή στους συναδέλφους του και στους συγγενείς προς τους οποίους αυτοί έχουν νόμιμη υποχρέωση, καθώς και στους φοιτητές της ιατρικής».
Άγνωστο παραμένει εάν οι οικονομικές υπηρεσίες θα αποδεχθούν τον ισχύοντα νόμο ώστε να σταματήσουν και τους ελέγχους στα ιατρεία και την επιβολή προστίμων.