Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα πάμε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για να… γιορτάσουμε (καλώς εχόντων των πραγμάτων) το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και μετά, τα …κεφάλια μέσα. Στο τέλος του μήνα, οι φορολογικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τις δύο πλατφόρμες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία και τα εκατομμύρια των οφειλετών θα κληθούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα μπορεί να κάνει το δημόσιο και μάλιστα στις… εμπορικές αξίες.
Η πρώτη πλατφόρμα όπως παρουσιάζεται στο " thetoc.gr" θα αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και η δεύτερη στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
Η πρώτη θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των επιτηδευματιών και των επαγγελματιών που θα πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια (μια κερδοφόρα χρήση, συγκεκριμένη αναλογία χρέους-κερδών κλπ) και η δεύτερη θα λειτουργήσει ως «σκούπα» στην αγορά καθώς θα χρησιμοποιηθεί:
- Από όσους θέλουν να διασώσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία πλέον δεν αφήνει περιθώριο παραγωγής νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Από όσους θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων η οποία δεν αφήνει περιθώρια αρρύθμιστων οφειλών μετά την 1/1/2017 και
- Από όσους χρειάζονται φορολογική ενημερότητα για κάποιο λόγο.
Το νέο τοπίο των ρυθμίσεων όπως θα διαμορφωθεί με το που θα τεθούν στη διάθεση του κοινού οι νέες πλατφόρμες (και υπό την απειλή πάντοτε των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων) διαμορφώνεται ως εξής:
Στις 12 δόσεις, το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό. Αν χαθεί η πρώτη δόση, μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης ενώ αν χαθεί και δεύτερη, τότε η ρύθμιση χάνεται εντελώς. Η επανείσοδος, υποχρεώνει τον οφειλέτη να φορτωθεί από την αρχή προσαύξηση 5,86% επί του χρέους κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται πολύ προσοχή διότι το μπες-βγες είναι ακριβό.
Επίσης, ο νόμος για τις 12 δόσεις προβλέπει ότι πρέπει να μην καθυστερήσει η καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Επίσης, για όλη την περίοδο του έτους, πρέπει να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή να υποβάλλονται οι δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κλπ.
Στις 120 δόσεις, υπάρχει ρήτρα να μην χαθούν περισσότερες από τρεις δόσεις και επίσης να υποβάλλονται εμπρόθεσμα όλες οι φορολογικές δηλώσεις. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικό. Η δύσκολη ρήτρα είναι ότι πρέπει να παραμένουν τακτοποιημένες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες οι υποχρεώσεις πουέχουν γεννηθεί μετά την 31/12/2016. Η ρύθμιση των 120 δόσεων, αφορά μόνο στις υποχρεώσεις έως το τέλος του 2016. Οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση πρέπει να τακτοποιηθεί είτε με τις 12 δόσεις είτε να αποπληρωθεί. Από μόνη της αυτή, είναι μια τεράστια «βόμβα» για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Στις 100 δόσεις, ενεργοποιείται η καινούργια ρήτρα που ορίζει ότι θα πρέπει να εξοφλούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις εμπρόθεσμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση χάνεται η ρύθμιση. Το ζήτημα είναι πότε θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με το που θα περάσει η αλλαγή, θα είναι δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες που θα χάσουν τη ρύθμιση. Εκτός από τη συγκεκριμένη ρήτρα, στις 100 δόσεις υπάρχει υποχρέωση να μην χαθούν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.