Η ανακατανομή των εδρών, οι αυξομειώσεις των ποσοστών ανά περιφέρεια αλλά και οι πολλές αποχωρήσεις από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο κόμμα της Λαϊκής Ενότητας έφεραν στη Βουλή πολλά νέα πρόσωπα αλλά και γνωστά ονόματα που κατείχαν υπουργικές θέσεις, ωστόσο δεν ήταν μέχρι σήμερα βουλευτές.
Στην Α’ Αθήνας ξεχωρίζει η «εμφάνιση» του Αλέκου Φλαμπουράρη και στην Περιφέρεια Αττικής του πρώην υπουργού Παιδείας και ενός εκ των στενότερων συνεργατών του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά. Στη Β’ Αθήνας, μετά την υπουργοποίησή τους, εκλέχθηκαν για πρώτη φορά βουλευτές ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Ιωάννης Τσιρώνης, προερχόμενος από τους Οικολόγους.
Οσον αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επανεκλέγονται στη Β’ Αθήνας η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα κρατήσει την έδρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή θα επιλέξει αυτήν της Αχαΐας. Σε αυτήν την περίπτωση θα κερδίσει την έδρα στη Β’ Αθήνας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ αν επιλέξει της Β’ Αθήνας θα εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ.
Στη Β’ Θεσσαλονίκης εισέρχεται στη Βουλή ο Δημήτρης Μάρδας (πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), ενώ στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται για τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Γιώργος Λαζαρίδης που κατέλαβε τη θέση της Σταυρούλας Ξουλίδου, η οποία δεν πρόλαβε να καταθέσει εγκαίρως αίτηση υποψηφιότητας.
Επίσης, μία έδρα λαμβάνει η Ενωση Κεντρώων και εισέρχεται στη Βουλή ο Αριστείδης Φωκάς.
Στα Χανιά έχουμε νέα είσοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αντώνη Μπαλωμενάκη και στην Αργολίδα του Ιωάννη Γκιόλα. Επίσης, στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει μία έδρα την οποία καταλαμβάνει ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Η Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ επανεμφανίζεται στο Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι κατάφερνε να εκλέξει μέχρι αργά το βράδυ 12 βουλευτής στη Β’ Αθήνας.
Στη Βοιωτία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο έδρες, έχασε τη μία και εκλέγεται για πρώτη φορά ο Νικόλαος Θηβαίος, ενώ στα Γρεβενά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκλέξει βουλευτή στις προηγούμενες εκλογές, το κατάφερε τώρα με τον Χρήστο Μπγιάλα.
Επίσης το Έθνος, σημειώνει ότι στις απουσίες που θα υπάρξουν στο νέο Κοινοβούλιο ξεχωρίζει αυτή της Αντιγόνης Λυμπεράκη από το Ποτάμι (Β’ Αθήνας), ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κόμματος με το οποίο ξεκίνησε το άνοιγμά του προς τον φιλελεύθερο χώρο. Εκτός Βουλής θα παραμείνει ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ, ο Χριστόφορς Βερναδάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος της ΝΔ στην Α’ Πειραιά που «πληρώνει» τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Επίσης, εκτός Βουλής μένουν και πάλι από τη ΝΔ οι Αργύρης Ντινόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, ενώ από το Ποτάμι δεν κατάφεραν να εκλεγούν η Α. Δρέττα και ο Π. Τατσόπουλος.
Ο Γεώργιος Κυρίτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ (Β’ Αθήνας) μέχρι αργά το βράδυ εμφανιζόταν εκτός Κοινοβουλίου, καθώς δεν κατάφερνε να εκλέξει το κόμμα 18ο βουλευτή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Ακόμη, στη Β’ Αθήνας έκπληξη προκάλεσε η μη εκλογή της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια.
Πάντως, η απόφασή τους να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να προσχωρήσουν στη Λαϊκή Ενότητα οδήγησε πολλούς πρώην βουλευτές εκτός Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Δημήτρη Στρατούλη, Νάντιας Βαλαβάνη, Κώστα Ησυχου, Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθης Λεουτσάκος.
Επικρατείας
Στη Βουλή μπαίνει πλέον η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Θέση στη Βουλή εξασφάλισε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε την τρίτη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκαν επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης και η Θεανώ Φωτίου που ήταν βουλευτές Β’ Αθηνών, όπως και ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. Εκτός μένει η Αννα Φιλίνη, που βρισκόταν στην έκτη θέση. Θετικό ήταν το... ταμείο της κάλπης και για τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βρίσκεται εντός Βουλής.
Αντίθετα εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων μένει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, αφού το Ποτάμι δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή Επικρατείας. Το ίδιο και ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΛΑΕ
Βόρεια Ελλάδα
Στην Α' Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να διατηρεί τις επτά έδρες που είχε, ενώ στη Νέα Δημοκρατία ήταν στον αέρα η τέταρτη έδρα της Ελενας Ράπτη. Οι άλλες αλλαγές είναι η έδρα της Ενωσης Κεντρώων με τον Βασίλη Λεβέντη, ενώ η εκλογή της Χριστίνας Ταχιάου με το Ποτάμι θα εξαρτηθεί από το ποια έδρα θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης: στην Α' Θεσσαλονίκης ή στα Χανιά.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση εκλέγεται ο Νίκος Παρασκευόπουλος και στην τέταρτη ο Μάρκος Μπόλαρης, που είναι τα νέα πρόσωπα.
Στη Β΄ Θεσσαλονίκης παιζόταν η έδρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) την οποία κέρδισε η Ενωση Κεντρώων με τον έμπορο επίπλων Αριστείδη Φωκά.
Στη Χαλκιδική, την έδρα του Γιάννη Δριβελέγκα (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έπαιρνε η Χρυσή Αυγή με τη Σωτηρία Βλάχου. Την έδρα που έχανε εδώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, την κέρδιζε στις Σέρρες με τον Μιχάλη Τζελέπη, από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο της Χρυσής Αυγής. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια έχανε την έδρα του και ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Ποτάμι) και την έπαιρνε η Ένωση Κεντρώων με τον Αναστάσιο Μεγαλομύστακα.
Στην πενταεδρική της Κοζάνης παιζόταν η έδρα του Χάρη Κάτανα των ΑΝΕΛ, που εμφανιζόταν να την παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η μονοεδρική των Γρεβενών άλλαξε χέρια και από τη ΝΔ πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Χρήστο Μπγιάλα.
Με δύο μειονοτικούς βουλευτές, αντί των τριών, μένει στη Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ. Επανεκλέγεται στη Ροδόπη ο Μουσταφά Μουσταφά, ενώ δεν επανεκλέγεται ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Εκλέγεται όμως ένας άλλος βουλευτής από τη μειονότητα, γνώριμος στο πολιτικό σκηνικό, ο Αχμέτ Ιλχάν που κατέβηκε με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και το ανέδειξε σε τρίτη δύναμη στο νομό με ποσοστό 16%, ενώ από τη Ν.Δ. την έδρα καταλαμβάνει και πάλι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αντίθετα στην Ξάνθη η μειονότητα υπερψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέβασε το ποσοστό του από 45% σε 48,7% επανεκλέγοντας τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και τον Ευστάθιο Γιαννακίδη, ενώ η Ν.Δ. επανεκλέγει τον Αλέξανδρο Κοντό.
Ίδια παραμένει η κατάσταση και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.
Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίρνουν τις ίδιες έδρες στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Αντίθετα, στη Λάρισα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να αυξάνει τις έδρες του από δύο σε τρεις νώ έχασαν τις έδρες που είχαν οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, και την επιπλέον έδρα κέρδιζε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με τον καθηγητή Νίκο Τσιλιμίγκα. Στη Μαγνησία, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να χάνει μια από τις πέντε έδρες που είχε, και να την παίρνει η Χρυσή Αυγή, με τον Π. Ηλιόπουλο να επιστρέφει στη Βουλή.
- Αλ. Φλαμπουράρης
Στη Βουλή μπαίνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας, του οποίου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες απασχόλησαν δημοσιεύματα του Τύπου - Π. Λαφαζάνης
Εκτός Βουλής μένει ο αρχηγός της ΛΑΕ που εκλεγόταν βουλευτής Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 3% - Θ. Θεοχαρόπουλος
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατάφερε να εκλεγεί αφού η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκέντρωσε σχεδόν 6,5% και εξέλεξε έτσι έναν βουλευτή Επικρατείας - Αντ. Λυμπεράκη
Εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων μένει και η Αντιγόνη Λυμπεράκη του Ποταμιού, λόγω της καθίζησης των επιδόσεων του κόμματός της - Τ. Χριστοδουλοπούλου
Στη Βουλή μπαίνει πλέον η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία είχε την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - Κ. Αρβανιτόπουλος
Μένει για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκτός Βουλής, αφού στην Α' Πειραιώς η ΝΔ κατάφερε να εκλέξει μόνο έναν βουλευτή, τον Κ. Κατσαφάδο
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ, Β. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Χωρίς κοινοβουλευτικό έδρανο έμεινε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η ΛΑ.Ε. δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% και έμεινε εκτός Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου, που αναδείχθηκε στην πλέον πολυσυζητημένη πρόεδρο της ελληνικής Βουλής και απασχόλησε σχεδόν όσο κανείς άλλος την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε χθες ως το νούμερο δυο του νεοσυσταθέντος κόμματος, με ένα σφιγμένο χαμόγελο απέναντι σε έναν εμφανώς συγκινημένο Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σε μια αμήχανη πρώτη ανάγνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής έριξε ούτε λίγο ούτε πολύ στην αποχή το φταίξιμο για το κακό αποτέλεσμα του κόμματός της και κάλεσε τον λαό να παλέψει «για να ξανάρθει στο επίκεντρο, να εκφραστεί και να ανασχέσει τα μνημονιακά σχέδια, που είναι αντιδημοκρατικά σχέδια», όπως είπε.
Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα και το υψηλό ποσοστό της αποχής ως μια νίκη «εκείνων που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία», ενώ διαβεβαίωσε πως η ΛΑ.Ε. θα είναι πρώτη «στους αγώνες που θα είναι σκληροί, θα δοθούν σε όλα τα πεδία και θα φέρουν, γρηγορότερα από ό,τι κάποιοι ελπίζουν, ξανά τον λαό στην εξουσία».