Συνεχίζεται ακάθεκτη η κόντρα διοίκησης και εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ

Κέρδισαν μια διαδικασία οι εργαζόμενοι, τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλες αποφάσεις - Αδυναμία κάλυψης του διακανονισμού επικαλείται η ΔΕΥΑΚ, εμπαιγμό και παρελκυστικές τακτικές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Ακόμα ένα επεισόδιο στη διαμάχη μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ έλαβε χώρα τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, αυτή τη φορά στις δικαστικές αίθουσες, όπου εκδικάστηκαν οι αιτήσεις ανακοπής της ΔΕΥΑΚ για την κατάσχεση των λογαριασμών της εταιρείας από τους εργαζόμενους, που έγινε σε εφαρμογή απόφασης που έκρινε μη νόμιμες τις περικοπές των μνημονίων.

Πέραν των αιτήσεων ανακοπής συζητήθηκε και το αυτοτελές αίτημα της προσωρινής διαταγής για την κατάσχεση, το οποίο είχε κατατεθεί την Παρασκευή, και το οποίο απορρίφθηκε.

Όπως υπενθυμίζει το "paratiritis-news.gr", η υπόθεση αφορά 55 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ, που ζητούν αναδρομικά τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν τα μνημόνια. Περικοπές που ανέρχονται σε περίπου 1,3 εκ. ευρώ, με τις διεκδικήσεις να φτάνουν πλέον, μαζί με τους τόκους, στα 1,8 εκ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ είχαν κερδίσει την πρωτόδικη απόφαση, με την επιχείρηση να κάνει έφεση, η οποία αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Όμως για μεγάλο διάστημα οι εργαζόμενοι, παρόλο που η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή, τηρούσαν στάση αναμονής μιας και η υπόθεση των ΔΕΥΑ είχε φτάσει στον Άρειο Πάγο, που αποφάνθηκε το Μάιο.

Και ενώ ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, για την καταβολή των οφειλόμενων σε δόσεις, που περιλάμβαναν και συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος, αυτές κατέρρευσαν, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, θεωρώντας πως η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ακολουθεί παρελκυστικές τακτικές, γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις τρείς προτάσεις συμβιβασμού που κατέθεσαν, που προϋπέθεταν μεταξύ άλλων την παραίτηση της ∆ΕΥΑΚ από τις εφέσεις.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος βρέθηκε και στο δικαστήριο την Δευτέρα, έχει δηλώσει πως η κατάσχεση των λογαριασμών έχει οδηγήσει την ΔΕΥΑΚ σε αδιέξοδο, γιατί χωρίς τα χρήματα σε αυτούς δεν μπορεί να πληρώσει προμηθευτές αλλά και οφειλές προς ΔΕΚΟ, ταμεία κ.α.

Προτάσεις και αντιπροτάσεις 

Το θέμα ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο βέβαια είναι αναρμόδιο να αποφασίσει, ενώ μετά από πολλές αναβολές συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, τις οποίες η διοίκηση αποδίδει σε έλλειψη απαρτίας, έγινε συνεδρίαση την Δευτέρα 27 Αυγούστου, όπου συζητήθηκε το θέμα της συμβιβαστικής λύσης, στη σκιά όμως νέας απόφασης του Αρείου Πάγου, που αφορά τις μνημονιακές περικοπές του 2012, (και όχι του 2010 όπως το θέμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ) και η οποία οι νομικοί της επιχείρησης θεωρούν πως ανατρέπει την αρχική και είναι πιθανό να αλλάξει την έκβαση της έφεσης.

Το ΔΣ απέρριψε όποιες προτάσεις υπήρχαν από πλευράς εργαζομένων, αντιπροτείνοντας χορήγηση άμεσης προκαταβολής ποσού 240.000 ευρώ, την καταβολή ποσού 100.000 σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ποσού 20.000 ευρώ αρχήςγενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019 και την καταβολή του υπολοίπου ποσού (κεφαλαίου πλέον 180.000 ευρώ έναντι των τόκων) αρχήςγενομένης από τον Φεβρουάριο του 2019 σε 30 μηνιαίες δόσεις ποσού 35.000 ευρώ έκαστη και μία (τελική) ποσού 25.000 ευρώ. Παρόλα αυτά η ΔΕΥΑΚ δεν θα παραιτηθεί από την έφεση, και σε περίπτωση που την κερδίσει, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν εντόκως κάθε ποσό το οποίο έλαβαν δυνάμει του ανωτέρω διακανονισμού.

Λάδι στη φωτιά πάντως φέρεται να έβαλαν, τουλάχιστον κατά τους εργαζόμενους, δηλώσεις του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη σε τοπικό κανάλι με τις οποίες εκφράζει την άποψη πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, λάθος ενημέρωσης και λάθος διαβεβαιώσεων, επειδή θέλουν τα καλά νέα και τις αισιόδοξες προοπτικές, και δεν γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να σύρονται σε αποφάσεις και κινήσεις που κάνουν κακό στους ίδιους και την επιχείρηση.

Είχε αναφερθεί δε στην ομόφωνη πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για τον συμβιβασμό, χαρακτηρίζοντάς την ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να ακολουθηθεί από την επιχείρηση.Για παρελκυστικές τακτικές μιλούν οι εργαζόμενοι 

Η στάση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ συνάντησε την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν πως η άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να έρθει σε συμβιβασμό, μιας και κάθε φορά που φαίνεται να επέρχεται λύση, κάτι συμβαίνει και αλλάζει στάση.

Για αυτό και απέσυραν τις τρείς προτάσεις που είχαν καταθέσει, και προχώρησαν στην κατάσχεση, σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Εμμανουήλ Σκαρλατίδης, ο οποίος τόνισε πως η αντιπρόταση που τους έκαναν δεν γινόταν να γίνει αποδεκτή, γιατί και τους περιέκοπταν τους τόκους από τα οφειλόμενα, χωρίς να κάνουν καμία υποχώρηση στο θέμα της εκδίκασης της έφεσης, ενώ κραδαίνουν και την απειλή ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα έντοκα.

Οι ίδιοι έχουν κάνει πολλές προτάσεις, όμως θεωρούν πως δεν έχουν άλλο δρόμο, από τη συνέχιση της υπόθεσης. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί τόσο για την νέα απόφαση του Αρείου Πάγου, όσο και για την αδυναμία της επιχείρησης να λειτουργήσει, αποτελούν παρελκυστικές τακτικές, μιας και η απόφαση από το εφετείο μπορεί να καθυστερήσει οκτώ ή εννιά μήνες.

Όσο για το θέμα της αδυναμίας της ΔΕΥΑΚ να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της κατάσχεσης, ο κ. Σκαρλατίδης επισήμανε, κάτι που αναφέρθηκε και στο δικαστήριο, ότι έγγραφα που κατατέθηκαν έδειξαν πως στο ταμείο της επιχείρησης, το οποίο δεν έχει κατασχεθεί, από τις 23/7 μέχρι το τέλος του Αυγούστου εισέρρευσαν 300.000 ευρώ, που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της μισθοδοσίας.

Επανέλαβε δε την άποψη πως στο θέμα της μισθοδοσίας του πρώτου 15θήμερου του Αυγούστου, η οποία παρακρατήθηκε λόγω της κατάσχεσης, ότι θα μπορούσε η ΔΕΥΑΚ να βάλει κατευθείαν τα χρήματα στο λογαριασμό του κάθε εργαζομένου ξεχωριστά, αλλά επέλεξε σκόπιμα να μην το κάνει. Παρόλα αυτά βρέθηκε τρόπος και η μισθοδοσία στα τέλη του μήνα καταβλήθηκε στους λογαριασμούς ξεχωριστά.

«Εμείς θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά που δικαιούμαστε με τις δικαστικές αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Σκαρλατίδης για να κλείσει με το ερώτημα, τι απέγιναν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς τους, μιας και υπάρχει νόμος που δήλωνε πως τα παρακρατηθέντα έπρεπε να πηγαίνουν είτε υπέρ του δημοσίου για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ή να κρατούνται σε ειδικό λογαριασμό.

Τόνισε τέλος πως η υπηρεσία το 2010 είχε διπλάσια μισθοδοσία από τη σημερινή, με 24.000 ενεργά ρολόγια, που έχουν φτάσει στις 44.000 σήμερα (σ.σ. λόγω και Καλλικράτη) ενώ το μόνιμο προσωπικό από τα 90 έχει φτάσει στα 60, κάτι που σημαίνει πως το κόστος της μισθοδοσίας έχει μειωθεί σημαντικά.

Απροθυμία στην πληρωμή βλέπει ο συνήγορος των εργαζομένων

Από την πλευρά των εργαζομένων ένας εκ των τριών δικηγόρων τους, ο κ. Απόστολος Γκάτζιος, σημείωσε, κάνοντας και αναφορά στη συνέντευξη του κ. Πετρίδη, πως τα πράγματα πρέπει να μπουν στη σωστή χρονολογική τους σειρά.

Ο κ. Γκάτζιος σημείωσε πως δεν μπορεί να καταδεικνύεται καταχρηστικότητα από πλευράς εργαζομένων, μιας και παρόλο που οι αποφάσεις όταν κερδήθηκαν πρωτόδικα ήταν άμεσα εκτελεστές, αυτοί έκαναν υπομονή και για αυτό περίμεναν τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, και το ίδιο έκανε η επιχείρηση.

Όμως με την έκδοση των αποφάσεων, άρχισαν τα προβλήματα, με τον ίδιο να εκφέρει τη γνώμη πως μάλλον η ΔΕΥΑΚ δεν θέλει να πληρώσει, και να σπρώξει τον τελικό διακανονισμό μετά την έκδοση της απόφασης του εφετείου, που μπορεί να καθυστερήσει 8 ή 9 μήνες.

Τόνισε δε πως είχαν συνάντηση στο Δημαρχείο στα τέλη Ιουλίου, και υπήρχε συμφωνία να αναβληθεί το δικαστήριο (που ήταν προγραμματισμένο στις 30 Ιουλίου και τελικά έγινε χθες ), με σκοπό να υπάρξει συμφωνία. Παρόλα αυτά σε τρία συμβούλια της ΔΕΥΑΚ δεν υπήρξε απαρτία, κάτι που ο συνήγορος των εργαζομένων θεωρεί δύσκολο.

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, όταν τελικά λήφθηκε η απόφαση για αντιπρόταση στις 27 Αυγούστου από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, αυτή περιλάμβανε την μονομερή διαγραφή μεγάλου μέρους των τόκων, με παράλληλη συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας, η οποία αν κερδηθεί από την επιχείρηση θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους να πληρώσουν με τόκο, κάτι που ο ίδιος θεωρεί πως σημαίνει ότι θέλουν να συνεχίσουν την διαδικασία εκ του ασφαλούς, χωρίς η επιχείρηση να κινδυνεύει από τους επιπλέον τόκους.

Σημείωσε δε με νόημα πως ενώ ο Δήμος Κομοτηνής έχει προχωρήσει σε πολλούς ανάλογους συμβιβασμούς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την ΔΕΥΑΚ, που πιστεύει πως δεν πρέπει να έχει νομική ανησυχία όταν υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου για το θέμα.

Ο κ. Γκάτζιος ξεκαθάρισε κλείνοντας πως οι εργαζόμενοι θέλουν τον συμβιβασμό, και τον ήθελαν από την αρχή, όμως θεωρεί πως η απέναντι πλευρά θέλει να πετάξει το μπαλάκι στους εργαζόμενους για να δικαιολογηθεί στην τοπική κοινωνία.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου το 2024

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές …