Δύο πληθυσμιακές ομάδες με εντελώς διαφορετική αφετηρία, αλλά με εξίσου τεράστια προβλήματα, βάζουν στο μικροσκόπιό τους τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών των exit poll.
Πρόκειται για τους ανέργους και τους συνταξιούχους, όπου οι μεν πρώτοι βιώνουν το γολγοθά της ανεργίας, ενώ οι δεύτεροι των περικοπών των συντάξεων.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία.
Όσον αφορά τους ανέργους ψήφισαν:
ΣΥΡΙΖΑ 43,3%,
ΝΔ 17%,
Χρυσή Αυγή 8,8%,
Δημοκρατική Συμπαράταξη 2,9%, ΚΚΕ 8,8%,
Το Ποτάμι 3,8%,
ΑΝΕΛ 2,7%,
Ενωση Κεντρώων 2,9% και
Λαϊκή Ενότητα 4,4%.
Από την άλλη, οι συνταξιούχοι έδωσαν την πρωτιά στην ΝΔ, καθώς ψήφισαν:
ΣΥΡΙΖΑ 34%,
ΝΔ 37,9%,
ΧΑ 3,6%,
Δημοκρατική Συμπαράταξη 10,5%,
ΚΚΕ 6,1%,
Το Ποτάμι 2,7%,
ΑΝΕΛ 2,2%,
Ενωση Κεντρώων 1,2% και
ΛΑΕ 1,3%.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, όσον αφορά τους ανέργους, μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσαν έναν καθοριστικό παράγοντα για την ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην κυριολεξία έριξαν στο… καναβάτσο τη ΝΔ. Από την άλλη, όμως, η αντίδρασή τους, τους οδήγησε και να δώσουν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στη ΧΑ, κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα.
Παραδοσιακά υψηλά είναι και το ποσοστό των άλλων αριστερών δυνάμεων καθώς ΚΚΕ και ΛΑΕ έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τα γενικά τους ποσοστά. Εντύπωση, από την άλλη, προκαλεί το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στους ανέργους, που σημαίνει ότι δεν περιμένουν και πολλά από αυτήν την ένωση.
Αντίστροφα, ωστόσο, είναι τα αποτελέσματα αναφορικά με τους συνταξιούχους. Εκεί η ΝΔ καταγράφει πρωτιά, ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλη από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο στην περίπτωση των ανέργων.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr, είναι το υψηλό ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάτι που δείχνει πως κάποιοι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επανακάμπτουν. Από εκεί και πέρα (και με εξαίρεση το ΚΚΕ), όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι:
- οι συνταξιούχοι ψήφισαν είτε παραδοσιακά (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ) είτε για κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ)
- οι άνεργοι ψήφισαν τιμωρώντας τα λεγόμενα κόμματα του μνημονίου, που τους «έριξαν» στην ανεργία, ενώ φαίνεται πως ακόμη δεν κατατάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μνημονιακό κόμμα».