© Perry Toone | Dreamstime.com
Η προσπάθεια πολλών ευρωπαϊκών χωρών να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ ελευθερίας και μείωσης του κινδύνου από τον κορονοϊό, οι συνεχιζόμενες πολυεπίπεδες προκλήσεις του Ερντογάν καθώς και το πακέτο του 1,5 δις. λιρών για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομίας και των Τεχνών στη Βρετανία συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στο πρωτοσέλιδο του : «Ενάμισυ δισεκατομμύριο λίρες βοήθεια για να σωθούν θέατρα και γκαλερί» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι οργανισμοί Τέχνης θα λάβουν ενάμιση εκατομμύριο λίρες προκειμένου να διασωθούν καθώς έκλεισαν για μήνες λόγω της πανδημίας. Το πακέτο διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει επείγουσες δωρεές και δάνεια αναμένεται να βοηθήσει χώρους όπως το Royal Albert Hall και την Royal Shakespeare Company, αλλά και πολλά ιστορικά παλάτια, γκαλερί μουσεία και σινεμά να ορθοποδήσουν από την πανδημία. Όπως τόνισαν στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο χρημάτων που έχει λάβει ο βρετανικός πολιτισμός, ο οποίος χωρίς αυτό θα οδηγηθεί σε πλήρη καταστροφή.
Στη Γαλλία, η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ζαν Καστέξ, στη σκιά του Μακρόν» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι, ο νέος πρωθυπουργός που ορκίστηκε πριν από τρία 24ωρα αντικαθιστά τον Εντουάρ Φιλίπ που βρισκόταν στο πόστο αυτό από το 2017. Όπως τονίζει η εφημερίδα ο δεξιός Καστέξ με προφίλ τεχνοκράτη δείχνει να έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Μακρόν προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του Γάλλου προέδρου, παρά τη δική του ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Υπογραμμίζει ότι, ο σχεδόν άγνωστος μέχρι σήμερα Καστέξ έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο να βγάλει τη χώρα από την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Προσθέτει δε ότι ο Καστέξ διατηρεί καλές σχέσεις με τα συνδικάτα, κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο με δεδομένο ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εξακολουθεί να προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις.
Στη Γερμανία, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «Την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον Γερμανό ακτιβιστή Πέτερ Στόιντνερ. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε και αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Ωστόσο οι δικαστές έστειλαν τέσσερις συγκατηγορουμένους του στη φυλακή λόγω δήθεν ''στήριξης της τρομοκρατίας''. Η δικαστική αυτή απόφαση είναι ένα από τα στοιχεία που επισκιάζουν τη σημερινή επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Στην περιoχή ο Ερντογάν στηρίζει ακραίες ισλαμιστικές ομάδες. Στη δε διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται όλο και πιο επιθετικός έναντι των χωρών μελών της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο. Ήρθε η ώρα να δείξει η ΕΕ στον Ερντογάν τα όριά του. Θα έπρεπε να τερματίσει όχι μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα που έχουν εξελιχθεί άλλωστε σε φάρσοκωμωδία. Επί τάπητος θα πρέπει να τεθεί και η τελωνειακή ένωση».
Στις ΗΠΑ τέλος, η USA Today γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της : «Εκλογές 2020. Οι Δημοκρατικοί είναι ακόμη στοιχειωμένοι από την ήττα του 2016» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα τονίζει ότι, ναι μεν ο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά του Τράμπ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο επισημαίνει ότι «μια δημοσκόπηση δεν κάτι παραπάνω από μια εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου και όχι αυτή καθαυτή η εκλογική αναμέτρηση». Επισημαίνει ακόμη χαρακτηριστικά ότι, «οι Δημοκρατικοί τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθούν να γλύφουν τις πληγές τους» και ότι, παρά το γεγονός ότι διατηρούν, δημοσκοπικά τουλάχιστον διψήφια διαφορά από τους Ρεπουμπιλικάνους, δεν έχουν ακόμη καταφέρει να απαλλαγούν από την ήττα της Χίλαρυ Κλίντον στην προηγούμενη προεδρική αναμέτρηση .