«Σκληρό lockdown» για ένα μεγάλο ποσοστό των καταστημάτων εστίασης χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλονίκη, ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και οι DJ των μαγαζιών που, όπως λένε, «μέσα σε 1,5 χρόνο μένουν για τρίτη φορά άνεργοι».
Για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη η απαγόρευση της μουσικής λόγω των νέων αυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα ακόμη χτύπημα που θα οδηγήσει εκατοντάδες μαγαζιά σε λουκέτο, ενώ αγανακτισμένοι είναι και οι DJ που, όπως λένε, μένουν και πάλι άνεργοι.
Όπως είπε στο Sputnik ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, για ένα μέρος των καταστημάτων, τα νέα μέτρα είναι ένα «σκληρό lockdown».
«Είναι ένα σκληρό lockdown για ένα μέρος της εστίασης. Για τα καταστήματα που ως επί το πλείστον δουλεύουν μετά τις 23:00 είναι ένα ολικό lockdown και θα πρέπει να παρθούν σήμερα κιόλας μέτρα στήριξης για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην κλείσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ανέφερε ότι το 20% των καταστημάτων του νομού -«περίπου 1.000 μαγαζιά εστίασης»- τα οποία δεν έχουν εξωτερικό χώρο, είναι «κλειστά από τις 30 Οκτωβρίου 2020» και πρόσθεσε ότι περίπου 400 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο τον Σεπτέμβριο μόλις τελείωσε η περίοδος που έπρεπε να μείνουν ανοιχτοί και να μην κάνουν απολύσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή καθώς και ενίσχυση στην κάλυψη μισθοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα ο κ. Επιτροπίδης αποκάλυψε ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης προσπαθούν να πουλήσουν όσο όσο τις επιχειρήσεις, αλλά «δεν βρίσκουν αγοραστές».
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι DJ
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι DJ που εργάζονται στην εστίαση, καθώς μετά από μεγάλο διάστημα ανεργίας εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που έχουν παρθεί, «μένουμε για 3η φορά σε 1,5 χρόνο άνεργοι, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας», όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους 210 μέλη του Σωματείου Δισκοθετών (DJ) νομού Θεσσαλονίκης.
«Μας είπαν πως είμαστε “εστίες υπερμετάδοσης” και για να μπορέσουμε να είμαστε υγιείς και να κρατήσουμε τις δουλειές μας, εμβολιαστήκαμε. Μας είπαν πως οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν στέρηση ελευθεριών, παρά μόνο αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Και όμως, για άλλη μία φορά υπάρχει ανακολουθία λόγων και έργων από την κυβέρνηση. Αφού λοιπόν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι (ή νοσούντες) και το προσωπικό κάνει δύο rapid test την εβδομάδα, ποιος είναι ο λόγος που κλείνουν τη μουσική; Ποιος θα κολλήσει ποιον;» διερωτούνται.
Οι DJ απαιτούν την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα «αλλιώς, να γίνει καταβολή αποζημίωσης για όσο διάστημα μείνουμε εκτός εργασίας» προσθέτοντας ότι ετοιμάζουν «κινήσεις διαμαρτυρίας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες».
Σχόλια