Η ανεργία σε ριάλιτι… αρένα

real1
Επιμέλεια: Κέλλυ Τσιγώνια
Δεν έχεις πιάσει δουλειά από τότε που τελείωσες το σχολείο; Έχασες δουλειές γιατί δεν είχες την απαραίτητη προϋπηρεσία; Η εργασία που έχεις δεν έχει σχέση με αυτό που σπούδασες; Είσαι αναγκαστικά part time εργαζόμενος και χαμηλόμισθος; Δεν αντέχεις πια να μένεις με τους γονείς σου;
Το ριάλιτι που φτιάχτηκε για σένα…
Όλα αυτά τα θέματα που ταλανίζουν τους νέους ανθρώπους, αποτελούν το σποτάκι της νέας ριάλιτι σειράς που σχεδιάζει να λανσάρει το BBC. Με τον τίτλο «Britain’s Hardest Grafter» οι τηλεοπτικοί παραγωγοί ψάχνουν να βρουν τον πιο «δουλευταρά» ο οποίος θα κερδίσει και χρηματικό έπαθλο ίσο με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα ενός υπαλλήλου στη Βρετανία. Σε μια δεύτερη ανάγνωση η βιομηχανία του θεάματος, εκμεταλλευόμενη ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που πλήττει και τη Βρετανία, ρίχνει στην τηλεοπτική «αρένα» νέους… πεινασμένους για μια αξιοπρεπή δουλειά, με απώτερο σκοπό, τα νούμερα τηλεθέασης!
real2

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα, όταν διάβασα στον «Independent» για τη νέα ριαλιτο-ιδέα, ήταν, το τί θα γινόταν στη χώρα μας, αν τα «μεγαλοκανάλια» μας είχαν χρήματα ή τελοσπάντων ήθελαν να τα διαθέσουν για την παραγωγή ενός τέτοιου ριάλιτι σόου! Θα «έτριβαν» τα χεράκια τους, αφού φανταστείτε τις ουρές που θα έκαναν οι άνεργοι απέξω απ’ τα κανάλια για να δηλώσουν συμμετοχή ή να περάσουν τις απαραίτητες «οντισιόν». Και μετά τα μηχανάκια τηλεθέασης θα χτύπαγαν «κόκκινο», καθώς εκατομμύρια άνεργοι θα έβλεπαν τους επίσης άνεργους να παλεύουν σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, για το ποιος θα κυριαρχήσει και θα κερδίσει το πολυπόθητο όσο ποτέ άλλοτε χρηματικό έπαθλο!
Ρίχνοντας μια ματιά στα θλιβερά στοιχεία της Eurostat, τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία ανήλθε σε 25,7%. Οι άνεργοι φτάνουν τα 1,22 εκατομμύρια άτομα και η χώρα μας διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά και στην ανεργία των νέων στην Ε.Ε. (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).
Εκτός από τον εφιάλτη τον μακροχρόνιων άνεργων , το φαινόμενο, όπως διαβάζουμε, που απασχολεί όλη την Ευρώπη είναι η νέα κατηγορία του εργαζόμενου φτωχού. Οι πολύ… γνωστοί και σε εμάς εργαζόμενοι των 300 ευρώ, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οποίοι αναγκαστικά δέχονται να δουλέψουν part time ενώ συμβιβάζονται και με άλλες άδικες μορφές εργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς όλα αυτά τα προβλήματα της ανεργίας , της εργασιακής εκμετάλλευσης και της απογοήτευσης των νέων ανθρώπων που άλλα σπουδάζουν κι άλλα κάνουν, για να βγάλουν τα προς το ζην, τα βιώνουμε στο πετσί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσουμε δυστυχώς να τα ζούμε μάλλον για πολύ ακόμα.
Πιο… ριάλιτι δεν γίνεται!
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 146,43 μονάδων (+0,38%), στις 38.386,09 μονάδες …