Ασφυκτική η πίεση κουρέματος των συντάξεων από το κουαρτέτο

syntaksi23

Την προεργασία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό θα αναλάβουν τα τεχνικά κλιμάκια που ξεκινούν επαφές στην Αθήνα (έχει προγραμματιστεί σήμερα συνάντηση με το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Φράγγο) καθώς οι επικεφαλής των θεσμών διαμήνυσαν ότι θα επιστρέψουν όταν υπάρξουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιο Κατρούγκαλου.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα συλλέξουν τα πρόσθετα στοιχεία για την ποσοτικοποίηση της πρότασης που ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να αξιολογηθεί αν η προτεινόμενη μεταρρύθμιση «πιάνει» το δημοσιονομικό στόχο για την εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ από φέτος και έως το 2018 και αν το νέο σύστημα εξασφαλίζει ισονομία και βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης».
Μετά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε το Σαββατοκύριακο το Υπουργείο Εργασίας άρχισε να στέλνει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες στους θεσμούς  που αποδεικνύουν ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος ενώ από το 2019- 2020 το σύστημα εμφανίζει πλεόνασμα!
Ωστόσο το όφελος από τα προτεινόμενα μέτρα δεν επιτυγχάνεται από περικοπή συντάξεων αλλά κυρίως μέσω της αύξησης των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, μέτρο που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα οι δανειστές. Επιπλέον εξοικονόμηση δαπάνης εξασφαλίζεται από την αύξηση των εισφορών στους αγρότες, τον περιορισμό της δαπάνης για το ΕΚΑΣ , τη μείωση εφάπαξ και μερισμάτων καθώς και από και τη μείωση των δαπανών για εφάπαξ και μερισμάτων καθώς και από  την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι δηλώσεις από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι οι δανειστές και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ θα  σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας επιπλέον «κούρεμα» όλων των βασικών παροχών.
Οι νέες απαιτήσεις που προβάλλουν είναι η βασική σύνταξη να κατέβει στα 360 ευρώ από 384 ή εναλλακτικά να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 (6.000 ένσημα αντί για 4.500). Επιμένουν επίσης στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της ενώ θέτουν αιφνιδίως και θέμα εφάπαξ. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζουν το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Παρέμβαση έκαναν και στο θέμα της αύξησης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.  Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ντέκλαν Κοστέλο ζήτησε να μειωθούν οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ( 6,95%) επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.
Πάντως ο πρωθυπουργός μπροστά στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ( αγροτών, επιστημόνων, 24ωρη γενική απεργία 4/2) ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας  να επισπεύσει τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και να βελτιώσει τις διατάξεις που τους επιβαρύνουν υπέρμετρα.
Ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται στις συνεδριάσεις της μικτής επιτροπής η οποία θα προτείνει βελτιώσεις δεν είναι ευοίωνο. Οι εκπρόσωποι των κλάδων των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών κάνουν λόγο για έλλειψη προετοιμασίας και για απουσία οικονομικών στοιχείων .Ζητούν από τους ίδιους να προτείνουν πλαφόν στην επιβάρυνση από φόρους και εισφορές ανάλογα με το εισόδημα ,έχοντας μόνο θεωρητικές κατευθύνσεις και όχι στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο.

Η  μόνη σίγουρη ελάφρυνση που αναμένεται να αποφασιστεί θα αφορά στους νέους επιστήμονες (δικηγόροι ,μηχανικοί γιατροί )και τους ελεύθερους επαγγελματίες  για τα  τρία πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους.
Συγκεκριμένα θα  καθιερωθεί μια χαμηλότερη  κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες  . Δηλαδή θα τεθεί το όριο των 468 ευρώ το μήνα ως εισόδημα που επιφέρει εισφορές ύψους 93 ευρώ ( από 117 ευρώ),  όπως προβλέπεται για τη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία των αγροτών.
Παράλληλα για αυτή την κατηγορία, η επιβολή  εισφορών  20% επί του πραγματικού εισοδήματος θα εφαρμοστεί από τη 1/1 /2017 σταδιακά σε τρία χρόνια, όπως προβλέπεται για τους αγρότες . Δηλαδή , το 2017 , η εισφορά θα οριστεί στα 65 ευρώ , το 2018 στα 76 και το 2019 στα 93 ευρώ.
Όπως αναφέραμε, ο κ. Κατρούγκαλος  ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών να φέρουν προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Παρασκευής για θέσπιση πλαφόν στα  υψηλότερα εισοδήματα. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης έχει ήδη προτείνει να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω. Για παράδειγμα, αντί το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να προκύπτει από το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού (5.860,80 ευρώ τον μήνα που σημαίνει την καταβολή μηνιαίας εισφοράς 1.172 ευρώ για σύνταξη), να υπολογίζεται στο 9πλάσιο, 8πλάσιο, 7πλάσιο, 6πλάσιο, 5πλάσιο και 4πλάσιο του κατώτατου μισθού (2.344 ευρώ που αντιστοιχεί σε εισφορά 468,86 ευρώ).

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Αλλάζουμε τη φιλοσοφία του δημοσίου με το πριμ παραγωγικότητας

Η φιλοσοφία είναι ότι θέλουμε να ανταμείψουμε τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους γιατί θέλουμε ένα καλύτερο …