Οι ημέρες που κάναμε αιτήσεις στα τυφλά και βρίσκαμε δουλειά τελειώσανε, στην εποχή που όλοι αναζητούν εργασία, πρέπει να κάνεις τη διαφορά, να χρησιμοποιήσεις όλα τα εργαλεία που έχεις στα χέρια σου, να φτιάξεις το καλύτερο επαγγελματικό βιογραφικό και να το στείλεις στα κατάλληλα χέρια, ώστε να μην καταλήξει αυτό και εσύ μαζί του στα σκουπίδια....
Τι πρέπει να κάνεις; Μα να δημιουργήσεις υπέρ σου όλες τις συνθήκες ακολουθώντας για αρχή, τα επόμενα 11 βήματα:
1: Το βιογραφικό σου θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο μήκος ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας σου.
Αλήθεια: Είναι θέμα ποιότητας, όχι ποσότητας!
Συμβουλή: Συμπεριέλαβε τις πληροφορίες εκείνες οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το ρόλο σου και τα καθήκοντα σου στο παρελθόν, όσο και με τα καθήκοντα της θέσης στην οποία κάνεις αίτηση. Δεν υπάρχει ο απόλυτος κανόνας που να ορίζει το μέγεθος ενός βιογραφικού – αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να προσέξεις. Αν το βιογραφικό σου είναι μακροσκελές, με πολλές σελίδες, είναι πολύ δύσκολο ο εργοδότης να δει τα επιτεύγματα σου με ένα γρήγορο scan-άρισμα που κάνει. Γι’ αυτούς που έχουν σημαντική προϋπηρεσία, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παραλείψουν ή να περιορίσουν τα καθήκοντα εργασιών σε μη-σχετικές θέσεις. Αν το βιογραφικό σου είναι πολύ μικρό, ο εργοδότης δεν μπορεί να καταλάβει τι έχεις να προσφέρεις και εννοείται πως δεν θα ψάξει περεταίρω για να μάθει παραπάνω λεπτομέρειες.
2: Η αίτησή σου θα διαβαστεί πολύ προσεκτικά.
Αλήθεια: Έχεις μόλις 6 δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσεις τον εργοδότη σου πριν περάσει στον επόμενο υποψήφιο.
Συμβουλή: Οι περισσότεροι εργοδότες θα ρίξουν μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό σου πριν πάρουν την απόφαση τους. Αν ενδιαφερθούν, θα διαβάσουν παρακάτω. Για να τραβήξεις αμέσως τα βλέμματα, σιγουρέψου πως όλα τα σημαντικά στοιχεία του βιογραφικού σου είναι εμφανή στην πρώτη σελίδα και είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να είναι εύκολο να διαβαστούν. Χώρισε σε ενότητες το βιογραφικό σου, σιγουρέψου πως οι τίτλοι είναι σωστοί και διάβασε σωστά την αγγελία για να δεις αν έχεις συμπεριλάβει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Επίσης, φρόντισε να μην υπάρχουν τυπογραφικά, συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη, καθώς τέτοια λάθη μπορούν κατευθείαν να σε βγάλουν από το παιχνίδι. Και κάτι ακόμη, πρόσεξε η συνοδευτική επιστολή που θα στείλεις να γράφει το σωστό όνομα, καθώς αν κάνεις ένα τέτοιο λάθος, δεν υπάρχει καμία ελπίδα μετά.
3: Η συνοδευτική επιστολή δεν είναι απαραίτητη, εκτός κι αν ζητηθεί.
Αλήθεια: Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην αναζήτηση εργασίας και πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται στην αίτηση.
Συμβουλή: Αν και είναι αλήθεια πως οι εργοδότες συχνά δεν διαβάζουν τις συνοδευτικές επιστολές, μια στοχευμένη συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να αποστέλλεται σε κάθε αίτησή σου. Η συνοδευτική επιστολή διαβάζεται συνήθως αφού ο εργοδότης αποφασίσει ότι είσαι ικανός για τη συγκεκριμένη θέση ή δει κάτι ενδιαφέρον στο βιογραφικό σου, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει με την περίπτωσή σου. Όπως κι αν έχει η κατάσταση, η συνοδευτική επιστολή είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της αίτησης σου και βοηθάει τον εργοδότη να αποφασίσει αν θα σε προσλάβει ή όχι. Χωρίς συνοδευτική επιστολή, ο εργοδότης έχει απορίες σχετικά με το βιογραφικό σου οι οποίες μένουν αναπάντητες (Γι’ αυτό και θα πρέπει να στέλνεις πάντα μια συνοδευτική επιστολή που να είναι στοχευμένη στη θέση που κάνεις αίτηση).
4: Ένα βιογραφικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις θέσεις εργασίας.
Αλήθεια: Το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι στοχευμένο με βάση τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση.
Συμβουλή: Οι περισσότεροι υποψήφιοι κάνουν το λάθος και χρησιμοποιούν το ίδιο βιογραφικό για όλες τις θέσεις στις οποίες κάνουν αίτηση. Αν θέλεις να ξεχωρίσει το βιογραφικό σου, κάνε την απαραίτητη έρευνα και στόχευσε το βιογραφικό σου ανάλογα με τη θέση και την εταιρία στην οποία κάνεις αίτηση. Η πλειοψηφία των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών χρησιμοποιεί ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου υποψηφίων το οποίο φιλτράρει τα βιογραφικά πριν τα δει ο εργοδότης. Στόχευσε το βιογραφικό σου χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις-κλειδιά που εμφανίζονται στην αγγελία, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και δεξιότητες σχετικές με τη θέση, και σιγουρέψου πως πληροίς όλα τα κριτήρια που γράφονται στην αγγελία εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, είναι πιο πιθανό να περάσεις στην επόμενη φάση και να έχεις την ευκαιρία να αποδείξεις τι αξίζεις στην συνέντευξη.
5: Αν κάνεις follow up στην αίτησή σου, αυτό σημαίνει πως ενδιαφέρεσαι για τη θέση στα μάτια του εργοδότη.
Αλήθεια: Αν είσαι καλός υποψήφιος, ο εργοδότης θα σου τηλεφωνήσει ο ίδιος.
Συμβουλή: Τα στοιχεία της αίτησης σου (βιογραφικό + συνοδευτική επιστολή) θα πρέπει να μιλάνε από μόνα τους και να σε αναδεικνύουν ως έναν δυνατό υποψήφιο. Το να επικοινωνήσεις με τον εργοδότη για να «δείξεις το ενδιαφέρον σου» για τη θέση, δεν πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του ως προς το αν είσαι ικανός για αυτή τη θέση, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Αντί να κάνεις ένα follow up μέσω τηλ. ή email, ξεκίνα να ακολουθείς τον εργοδότη/εταιρία σου στο Twitter, LinkedIn – για να μην αναγκάσεις τον εργοδότη να πάρει κάποια στιγμιαία απόφαση εκείνη τη στιγμή. Αν και κάποιοι εργοδότες θα σου απαντήσουν αμέσως, άλλοι μπορεί να τους πάρει ακόμη και εβδομάδες για να σου απαντήσουν, σύμφωνα με τις διαδικασίες πρόσληψης που ακολουθούν – οπότε αν δεν έχεις νέα, αυτά είναι κακά νέα! Κάνε υπομονή, κι αν είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος, ο εργοδότης θα σου τηλεφωνήσει.
6: Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε μια συνέντευξη.
Αλήθεια: Ρώτα οτιδήποτε σε απασχολεί.
Συμβουλή: Παίρνεις 1-2 ώρες από τον εργοδότη σου για τη συνέντευξη προκειμένου να αποφασίσει αν θα δουλέψετε μαζί – κάνε το χρόνο να μετρήσει με το μέρος σου! Κάνε σχετικές ερωτήσεις με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση και οι οποίες θα σε κάνουν να καταλάβεις ποιο ρόλο/καθήκοντα θα αναλάβεις στην εταιρία. Το να αρχίσεις να ρωτάς κοινότυπες ερωτήσεις απλά για να περάσει ο χρόνος δεν εξυπηρετεί κανένα και είναι χάσιμο χρόνο και για σένα αλλά και για τον εργοδότη σου.
7: Όλες οι ερωτήσεις πρέπει να φυλαχθούν για το τέλος της συνέντευξης.
Αλήθεια: Οι συνεντεύξεις πρέπει να είναι αμφίδρομες, και πρέπει να ρωτάς ερωτήσεις όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Συμβουλή: Αρκετοί εργοδότες θα σου πουν ευγενικά πως θα απαντήσουν όλες σου τις ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης, αλλά γενικά μια συνέντευξη θα πρέπει να ρέει όπως και μια κανονική συζήτηση. Αν ο εργοδότης κάνει μια ερώτηση, απάντησε του ότι χρειάζεται να γνωρίζει και ρώτα μια σχετική ερώτηση κι εσύ. Εναλλάσσοντας ερωτο-απαντήσεις θα είσαι ικανός να απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που σε απασχολούν και να εμβαθύνεις στα θέματα που σε απασχολούν – σε αντίθετη περίπτωση θα περιμένεις μέχρι το τέλος της συζήτησης και το πιθανότερο είναι να έχεις ξεχάσει τι ήθελες να ρωτήσεις.
8: Ο καλύτερος τρόπος για να βρεις δουλειά είναι να κάνεις αίτηση μέσα από ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας (job boards).
Αλήθεια: Η δικτύωση και τα social media είναι τα καλύτερα μέσα για να βρεις δουλειά.
Συμβουλή: Οι περισσότερες εταιρίες πλήρωναν αδρά, χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, για να βάλουν τις αγγελίες τους σε μεγάλα job boards, μέχρι πρότινος. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Αν και πολλοί εργοδότες βάζουν ακόμη αγγελίες εργασίας σε μεγάλα job boards της Ελλάδος και του εξωτερικού, άλλοι έχουν περάσει στην ενεργή έρευνα υποψηφίων μέσω social media. Βλέπουν σχετικές σελίδες και groups στα social media – ειδικότερα στο Twitter και το LinkedIn – προκειμένου να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο. Και επίσης, εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά το δίκτυο γνωριμιών τους. Αν υπάρχει μια συγκεκριμένη εταιρία η οποία σε ενδιαφέρει, μην περιμένεις πότε θα ανοίξει η θέση που αναζητάς – μπορεί να υπάρχει μια κρυφή θέση στην εταιρία που να είναι τέλεια για την περίπτωση σου! Συνδέσου με τους HR Managers και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της εταιρίας, μίλησε τους, ρώτα για τη θέση που σε ενδιαφέρει τους αρμόδιους ανθρώπους και χτίσε μια επαγγελματική σχέση μαζί τους. Επίσης, μπορείς να μπεις σε διάφορα groups στο LinkedIn, όπου διάφοροι επαγγελματίες του χώρου είναι συγκεντρωμένοι και να παρακολουθείς συζητήσεις, να κάνεις σχετικά σχόλια ή ερωτήσεις που πιθανόν έχεις. Ότι κι αν κάνεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το δίκτυο γνωριμιών σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την επόμενη θέση εργασίας σου, γι’ αυτό επένδυσε σε αυτό μέσα από τα social media.
9: Μην συζητήσεις τίποτα σχετικό με μισθό πριν σου γίνει η πρόταση για τη δουλειά.
Αλήθεια: Κάνε την έρευνα σου! Γι’ αυτό υπάρχει το Glassdoor.
Συμβουλή: Η συζήτηση περί μισθού είναι πάντα μια δύσκολη κατάσταση. Οι περισσότερες συμβουλές υποδεικνύουν πως είναι καλύτερα να αφήσεις αυτό το κομμάτι για το τέλος της συνέντευξης. Είναι δύσκολη απόφαση, αν ζητήσεις παραπάνω χρήματα από αυτά που μπορούν να σου δώσουν, μπορεί να τεθείς αυτομάτως εκτός λίστας, αν ζητήσεις πολύ λίγα χρήματα, είναι πολύ δύσκολο μετά να πάρεις αύξηση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι θέλουν να ακούσουν ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να αποδεχτούν τη θέση εργασίας – κι αν φτάσουν στην τρίτη συνέντευξη κι ακούσουν κάτι λιγότερο, έχουν σπαταλήσει το χρόνο και τον δικό τους αλλά και της εταιρίας. Αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση, είναι καλό να ξεκαθαρίζεις τη θέση σου από νωρίς, δίνοντας ένα εύρος τιμών για τον επιθυμητό μισθό που θα ήθελες να λαμβάνεις. Σε διαφορετική περίπτωση, κάνε μια έρευνα αγοράς και έχε στο μυαλό σου το μηνιαίο μισθό που λαμβάνουν υπάλληλοι στην ίδια θέση σε άλλες εταιρίες, καθώς και στη συγκεκριμένη εταιρία. Έτσι, αν χρειαστεί να απαντήσεις σε μια ερώτηση τύπου: «Τι μισθό θα θέλατε να λαμβάνετε?», η απάντηση σου θα είναι μέσα στα πλαίσια μισθοδοσίας της εταιρίας, ώστε να μπορέσεις από εκεί να διαπραγματευτείς τον τελικό μισθό σου.
10: Προώθησε τον εαυτό σου με κάθε τρόπο ώστε να κερδίσεις την προσοχή του εργοδότη.
Αλήθεια: Οι δεξιότητες θα σου εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας – όχι τα κόλπα.
Συμβουλή: Οι εργοδότες καθημερινά βομβαρδίζονται από χιλιάδες αιτήσεις που όλες στοχεύουν την ίδια θέση. Και αν τα κόλπα σου, κάνουν την αίτηση σου να ξεχωρίσει, τις περισσότερες φορές θα είναι με αρνητικό αντίκτυπο. Στην τελική, οι δεξιότητες σου είναι από τις σημαντικότερες ενότητες στο βιογραφικό σου. Αν οι προαπαιτούμενες δεξιότητες και η επαγγελματική εμπειρία δεν επαρκούν, δεν έχει σημασία αν έχεις συμπεριλάβει μια συνοδευτική επιστολή στην οποία γράφεις πως είσαι «ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση» ή πήγες προσωπικά να δώσεις το βιογραφικό σου στην εταιρία, ή έστειλες στον εργοδότη ένα κουτί σοκολατάκια (Συμβουλή: Μην κάνεις ποτέ κάτι από τα παραπάνω!)
11: Αν ακολουθήσεις τους κανόνες, θα βρεις αμέσως δουλειά.
Αλήθεια: Δεν υπάρχει «μυστική συνταγή» για να βρεις δουλειά.
Συμβουλή: Κάθε δουλειά είναι διαφορετική, κάθε εταιρία είναι διαφορετική, και κάθε εργοδότης είναι διαφορετικός. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που χρησιμοποιούν οι εργοδότες στην αναζήτηση τους, αλλά στην πραγματικότητα, κάθε εργοδότης ψάχνει κάτι συγκεκριμένο που, είτε το ‘χεις, είτε όχι. Αν δεν λαμβάνεις απαντήσεις στις αιτήσεις εργασίας που κάνεις, βρες τι φταίει, άλλαξε το και συνέχισε μέχρι να βρεις τη συνταγή επιτυχίας για σένα.