«Παγώνουν» μέχρι το τέλος Ιουνίου οι μνημονιακές διατάξεις του Νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που έθεταν με τελεσιγραφικό τρόπο λήξη της μετενέργειας των συμβάσεων στις 15.5. Οι συγκεκριμένες διατάξεις, που δρομολογήθηκαν με το Μνημόνιο 2, έχουν τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα προκαλώντας νέες δραματικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 50%, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποχρεώνονται υπό την απειλή της απόλυσης να συνάπτουν κυρίως ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης αποδέχθηκε χθες σχετικό αίτημα τουλάχιστον οκτώ μεγάλων ομοσπονδιών εργαζομένων και από σήμερα ξεκινά σειρά επαφών με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα με στόχο την προώθηση ενός «μορατόριου» στο θέμα της μετενέργειας μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να
το διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
STOP στις ατομικές συμβάσεις
Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ΟΙΥΕ (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι), ΠΟΕΣΥ (Δημοσιογράφοι), ΠΟΣΠΕΡΤ (Προσωπικό ΕΡΤ, Τεχνικοί Ιδιωτικών Καναλιών), ΠΟΘΑ (Θέαμα – Ακρόαμα) ΟΗΕ (Ηλεκτροτεχνίτες), ΟΣΝΙΕ (Νοσηλευτές), ΟΘΕ (Ομοσπονδία Θυρωρών), ΠΟΕΠΔΧΒ (Εργαζόμενοι στα Πετρελαιοειδή και στη Χημική Βιομηχανία) έθεσαν με ιδιαίτερη ένταση το θέμα των διατάξεων του νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «ο υπουργός δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη να συμβάλει στο να αποτραπεί το κλίμα όξυνσης, που δημιουργείται από την επιβολή του 2ου Μνημονιακού Νόμου 4046/12 και της εφαρμοστικής πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που επιβάλλει την αναγκαστική λήξη όλων σχεδόν των συλλογικών συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους εργοδότες να προχωρούν σε πρόωρη και εκδικητική καταγγελία».
Ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει και συνάντηση για διαβούλευση με εργοδοτικούς φορείς, με στόχο την αναβολή της εφαρμογής, τουλάχιστον μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο, ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι α) μπορεί να παγώσει η εφαρμογή των νόμων, που καταλύουν τις συμβάσεις, τα δικαιώματα και τις αμοιβές, β) να σταματήσει η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων με δυσμενείς για τους εργαζόμενους όρους.
Επιφυλακτικοί οι έμποροι… ζητούν νέα μείωση ασφαλίστρων!
Επιφυλακτικός στο θέμα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης και μιλώντας σε ημερίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με αντικείμενο το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε περίοδο κρίσης τόνισε:
«Η αναφορά του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη για ‘μορατόριουμ’ δεν γνωρίζουμε εάν είναι έκκληση ή πρόταση ούτε έχει διευκρινιστεί το ακριβές περιεχόμενο και η αιτιολογία της. Η ΕΣΕΕ ως κοινωνικός εταίρος ανταποκρίνεται πάντα σε κάθε διαβούλευση και πρόσκληση του αρμόδιου υπουργείου και εξαντλεί όλα τα περιθώρια του κοινωνικού διαλόγου». Πάντως ο κ. Κορκίδης ζήτησε «εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, καθώς και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».
Δίνοντας στοιχεία σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, επιβεβαίωσε τη δραματική μείωση μισθών, έως και 37% (!), προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αρκεί για την επιβίωση των επιχειρήσεων». Όπως τόνισε, «η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο σύγχυσης, η μετενέργεια και οι καταγγελίες πολλών συμβάσεων έχουν δυστυχώς σηματοδοτήσει την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και έχουν ανοίξει τον δρόμο διάπλατα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα από 22% έως 37%», ενώ πρόσθεσε ότι συνολικά την τελευταία διετία «οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%, καθώς το 2010 οι απώλειες ήταν μεσοσταθμικά 14,3%, ενώ το 2012 υπολογίζεται ότι θα μειωθούν συνολικά τουλάχιστον κατά 25%».
Πηγή: Παρουσία
Σχόλια