Συνολική βαθμολογία 0,37 της οποίας αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς απ' ότι στην ΕΕ το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έλαβε η Ελλάδα καταλαμβάνοντας 26η θέση στην λίστα μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2016, με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να συγκαταλέγει την Ελλάδα την ομάδα των χωρών με ψηφιακή υστέρηση.
Τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, αφού το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, αλλά το 34% δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη συνδεσιμότητα το 2016 σε σχέση με το 2015.
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, υστερεί από την πλευρά της ζήτησης, με χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς μόνο το 63% του πληθυσμού είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 30% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο.
Οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν βασική πρόκληση για την Ελλάδα, ωστόσο θεωρείται θετικό ότι το 37% των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου.
Οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Άλλες χώρες που παρουσιάζουν ψηφιακή υστέρηση, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία.