Ανεξάρτητο Επικουρικό Ταμείο για τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της απομείωσής των καταθέσεων του ταμείου, λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Σε συμφωνία για την ανεξάρτητη λειτουργία του Επικουρικού Ταμείου των υπαλλήλων στις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καταλήξει οι εργαζόμενοι στον κλάδο και οι εργοδότες. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά την οποία οι εργοδότες συμφώνησαν στην αυτόνομη λειτουργία και αναμένεται να υποστηρίξουν τη μη ένταξη του Ταμείου στο νέο ενιαίο φορέα που προωθεί η κυβέρνηση για την ενοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Το ΤΕΑΑΠΑΕ έχει σήμερα 13.210 ασφαλισμένους και 4.661 συνταξιούχους καθιστώντας την αναλογία συνταξιούχων – ασφαλισμένων 1 προς 2,83, ενώ η συνολική περιουσία του διαμορφώνεται σήμερα στα 850 εκατ. ευρώ.
Οι καταθέσεις του Ταμείου που ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ, διαχειρίζονται από

την Τράπεζα της Ελλάδος με συνέπεια να παραμένει ανοιχτό το θέμα της απομείωσής τους, λόγω της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στο Ταμείο ασφαλίζονται σήμερα οι υπάλληλοι ασφαλιστικών εταιρειών, πρακτορείων, μεσιτικών γραφείων, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι πράκτορες, οι μεσίτες, οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι πραγματογνώμονες και οι έμμισθοι δικηγόροι ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνεπώς πρόκειται για ένα κλαδικό ταμείο στο οποίο είναι ενταγμένοι ότι οι απασχολούμενοι στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες του Υπουργείου το 2004 το 2007 αλλά και την τελευταία του 2011, το ΤΕΑΑΠΑΕ είναι πλεονασματικό για πολλές δεκαετίες ακόμη. Εξάλλου αυτό παραδέχεται και ο Υπουργός στις συναντήσεις μας, ενώ όπως αναφέρει η τελευταία αναλογιστική μελέτη έχει και την δυνατότητα αύξησης των παρεχομένων σήμερα συντάξεων πάνω από 30%. Να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει ουδέποτε χρηματοδοτήσει υποχρεώσεις του ΤΕΑΑΠΑΕ ενώ οι εισφορές του διαμορφώνονται ως εξής :
Εισφορές Υπαλλήλων:Α) Ασφαλισμένοι σε Κύριο Ταμείο πριν την 1/1/1993 : 4% επί των αποδοχών τους με ανώτατο όριο (πλαφόν) τον βασικό μισθό του 12ου κλιμακίου του μισθολογίου της ΣΣΕ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών (από 1/5/2010 είναι € 1078,00).

Β) Ασφαλισμένοι σε Κύριο Ταμείο μετά την 1/1/1993 : 3% επί των συνολικών αποδοχών τους.

Εισφορές Εργοδοτών:Α) Ένα ποσοστό επί του «τζίρου» των ασφαλιστικών εταιριών, το οποίο διαφοροποιείται για κάθε κλάδο ασφάλισης, με ελάχιστο καταβαλλόμενο το 4% της μισθοδοσίας των προ του 1993 εργαζομένων σ’ αυτές.
Για τους εργοδότες πέραν των ασφαλιστικών εταιριών (πράκτορες, μεσίτες, κλπ) ποσοστό 4% επί της μισθοδοσίας των προ του 1993 υπαλλήλων τους.

Β) Για όλους τους εργοδότες ένα ποσοστό 3% επί της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993.

Εισφορές αυτοαπασχολούμενων : 4% επί των αποδοχών τους (εισοδημάτων από τις ασφαλιστικές εργασίες που πραγματοποιούν), με ανώτατο όριο (πλαφόν) τον βασικό μισθό του 12ου κλιμακίου του μισθολογίου της ΣΣΕ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών (από 1/5/2010 είναι € 1078,00).

Το ΤΕΑΑΠΑΕ από κοινωνικοασφαλιστική άποψη αποτελεί ιδιόρρυθμη μορφή ασφαλιστικού Οργανισμού. Ασφαλίζει επικουρικά αφενός όλους τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ως φορέα κύριας σύνταξης έχουν το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, αφετέρου ασφαλίζει και εργοδότες ασφαλιστές οι οποίοι παρέχουν την εργασία τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλιστικοί σύμβουλοι, συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων, ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, πραγματογνώμονες, ιδιοκτήτες ασφαλιστικών επιχειρήσεων κ.α.) και οι οποίοι έχουν ως φορέα κύριας σύνταξης τον ΟΑΕΕ. Η τελευταία αυτή κατηγορία συμπεριλαμβάνει και πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιριών οι οποίοι μετεξελίχθηκαν και μετεξελίσσονται αναλόγως.

Η ιδιόμορφη αυτή ασφαλιστική πραγματικότητα επέβαλε από την σύσταση του Ταμείου την καθιέρωση, κατά παρέκκλιση των ισχυόντων στην κοινωνική ασφάλιση, του υπολογισμού της εργοδοτικής εισφοράς με βάση τα παραγόμενα ασφαλιστικά συμβόλαια .

Το σύστημα ευδόκησε να καταστήσει το Ταμείο οικονομικά αυτάρκες με αποθεματικά ικανά για να ανταπεξέλθει τόσο στις ανελαστικές δαπάνες του όσο και να χορηγεί σύνταξη ελαφρώς υψηλότερη εκείνης που παρέχει το ΕΤΕΑΜ, για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισθέντες, έχοντας όμως καθιερώσει και πλαφόν ανώτατου ποσού αυτής.

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και οι εργοδότες του κλάδου η περιουσιακή και λογιστική ενοποίησή του μέσα στο ΕΤΕΑΜ θα σηματοδοτήσει την «εξαφάνιση» της περιουσίας που τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες του κλάδου συσσώρευσαν με την σωστή διαχείρισή της και την έλλειψη εισφοροδιαφυγής, ενώ στο νέο ενιαίο ταμείο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκπροσώπησής και ελέγχου που έχει συμβάλλει στην καλή διαχείριση.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φορο-κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές - Αλλάζουν οι κανόνες για την εισαγωγή εταιρειών

Ανατροπές στους «κανόνες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και κίνητρα για τις εταιρείες  - Τι προβλέπει …