Απανωτά τα χτυπήματα για την εργατική τάξη, που δεν ξέρει που να πρωτοκοιτάξει, αφού ένα ακόμη χαστούκι δέχεται από τον ΟΟΣΑ, που απαιτεί για να το αναφέρουμε ευγενικά την "αναθεώρηση των μισθολογικών προσαυξήσεων για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας".
Αυτό σημαίνει επί της ουσίας χάσιμο χρημάτων, αφού ο κατώτατος μισθός για έναν εργαζόμενο άνω των 25 ετών χωρίς προϋπηρεσία είναι στα 586 ευρώ και για κάθε τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας αυξάνεται κατά 58 ευρώ.
Αν καταργηθούν οι τριετίες του, ο κατώτατος μισθός θα θεωρηθεί "υψηλός"....
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:
"Πριν την κρίση η Ελλάδα είχε μία από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για την προστασία της απασχόλησης, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι μεγάλες περίοδοι προειδοποίησης, οι υψηλές αποζημιώσεις απόλυσης και οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις μείωναν την ανακατανομή θέσεων εργασίας και των διαδικασιών δημιουργίας νέων. Επιπροσθέτως, το πλαίσιο για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, ειδικότερα η αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμφωνιών, σήμαινε ότι οι μισθοί δεν προσαρμόζονταν ως προς τις ανάγκες των εταιρειών και των εξελίξεων στην παραγωγικότητα και πως οι νέες εταιρείες δεν μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι καθιερωμένων εταιρειών μέσω του χαμηλότερου κόστους εργασίας.
Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν εστιάσει στην εισαγωγή περισσότερης ευελιξίας. Ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο σε ονομαστικούς όρους στο τέλος του 2011 και ένας χαμηλότερος μισθός για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχει θεσπιστεί. Ο ορισμός του κατώτατου μισθού άλλαξε από μία διαδικασία διαπραγμάτευσης και ορίζεται απευθείας από την κυβέρνηση. Ev τούτοις, η αναλογία του ελληνικού κατώτατου μισθού για έναν εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία ως προς τον διάμεσο μισθό βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο του ΟΑΣΑ.
Ωστόσο ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία, μία μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΑ, κάτι που καθιστά τον ισχύοντα κατώτατο μισθό υψηλότερο.
Ο κατώτατος μισθός ενός εργαζόμενου άνω της ηλικίας των 25 ετών χωρίς προϋπηρεσία ανέρχεται στα 586 ευρώ το μήνα.
Ωστόσο, για κάθε τριετία εργασιακής εμπειρίας αυξάνεται κατά 58 ευρώ έως τα εννέα έτη και για τους έγγαμους εργαζόμενους, υπάρχει μία επιπλέον επιπλέον προσαύξηση ύψους 58 ευρώ, επομένως ο μισθός μπορεί να φτάσει έως τα 818 ευρώ το μήνα.
Η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να γίνει το 2016. Θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας και με λογική δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της προσαύξησης προϋπηρεσίας".
Τώρα για να αποφύγει αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει:
– Αλλαγές στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που θα επιφέρει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ.
– Τη θέσπιση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ.
– Τη θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ για όσους εισπράττουν ενοίκια.
– Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου έως 9.500 ευρώ για τους αγρότες.
Κατάργηση τριετιών στον κατώτατο μισθό ζητά ο ΟΟΣΑ!
Σχόλια
To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.