Η ανεργία στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή έκανε έντονη την παρουσία της μετά τα λουκέτα που έβαλαν όλες σχεδόν οι μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια και έτσι δεν έχασαν μόνο τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά η τοπική οικονομία στερήθηκε μεγάλο κύκλο εργασιών. Τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν τις αντικατέστησαν σε ποσοστό 80% η μερική απασχόληση, τα προγράμματα STAGE και η ανασφάλιστη εργασία.
Σήμερα τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή μας είναι μεγαλύτερη κατά πολύ με αυτά που καταγράφει στα αρχεία του ο ΟΑΕΔ, αφού προστίθεται και μεγάλος αριθμός μικροεπαγγελματιών που κλείνουν τα μαγαζιά τους τα δύο τελευταία χρόνια.
Σήμερα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν απορροφώνται ή γίνονται αντικείμενο
εκμετάλλευσης από εργοδότες σε βάρος των ανέργων, με το κράτος να μην παρεμβαίνει ούτως ώστε τα προγράμματα να υλοποιούνται πραγματικά και όχι εικονικά.
Δεν προσφέρει ομπρέλα προστασίας κυρίως για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, υλοποιώντας προγράμματα για άτομα από 55 έως 65 ετών που δεν απορροφούνται στην αγορά εργασίας και στο Δημόσιο, επιχειρήσεις του Δημοσίου – ΟΤΑ, σε εργασίες που πραγματοποιούν ιδιώτες εργολάβοι με μεροκάματο πείνας και τις περισσότερες φορές ανασφάλιστους με εξαντλητικά ωράρια με το δημόσιο να συνεχίζει να πληρώνει μεγάλα ποσά.
Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες αυθαιρεσιών από εργοδότες που ενώ τους έχουν χορηγηθεί μεγάλα ποσά για να επενδύσουν στην περιοχή μας δεν σταματούν να εκμεταλλεύονται την κρίση, προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια σεβασμού ακόμα και στα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Τα περιστατικά προσλαμβάνουν μορφές χιονοστιβάδας.
Έτσι μπορούν για παράδειγμα να χαρακτηριστεί η στάση της εταιρείας που κατασκευάζει την ΟΛΥΜΠΙΑ οδό Κορίνθου – Πάτρας, ο όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά στη ΒΙΠΕ Πάτρας, που πριν καλά-καλά εγκατασταθούν στην περιοχή στέλνουν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Στις τράπεζες τροφίμων που έχουν ιδρύσει οι Δήμοι και οι Εκκλησίες στο Νομό Αχαΐας έχουν πολλαπλασιαστεί οι άνεργοι και άλλοι συμπολίτες μας που ζητούν βοήθεια. Εκεί καταγράφεται η πραγματική δυστυχία.
Δεν είναι λίγοι σήμερα εκείνοι που βλέπουν τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής να πηγαίνει χαμένος αφού η αυθαιρεσία της εργοδοσίας και η εγκληματική αδυναμία του κράτους τους οδηγεί στην εξαθλίωση και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, προέκυψε και η εργασιακή εφεδρεία που πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει και ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΡΑΝΙΑ, που για όσους ή την πρότειναν ή την υλοποιούν, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνο ενοχλημένοι είναι ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ αφού με το 60% του βασικού μισθού για το 80% όσων ενταχθούν στο νέο καθεστώς θα είναι περίπου στα 400 Ευρώ.
Με αυτή την πρωτοβουλία της η κυβέρνηση ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση.
Η οικονομική κρίση και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα, οριζόντιες μειώσεις μισθών – συντάξεων και εξαντλητικούς φόρους. Δεν είναι υψηλόμισθος ένας εργαζόμενος με 1.500 Ευρώ, δεν αντέχει ο συνταξιούχος των 300 και των 500 Ευρώ. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 80% των εργαζομένων και συνταξιούχων και από αυτούς ζει η αγορά.
Μετά τα εξαντλητικά μέτρα ΠΑΣΟΚ και ΤΡΟΪΚΑΣ για δύο συνεχή χρόνια δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει να σταματήσει εδώ ο κατήφορος. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με επανεκκίνηση της οικονομίας, με φυγή προς τα μπρος, με ανάπτυξη, απορροφητικότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ).
Να γίνει ανάπτυξη, να ολοκληρωθεί το έργο του Πύρου-Παραπύρου και η Ολυμπία Οδός Κορίνθου – Πάτρας, η διαπλάτυνση του οδικού δικτύου και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής έως την Βιομηχανική Περιοχή στον Άγιο Στέφανο Πατρών, που εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει γίνει.
Οι οικονομικοί φορείς της περιοχής, Σύνδεσμος βιομηχάνων, Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος κ.α. να ενώσουν όλες τους τις δυνάμεις προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Ακούμε πολλές φορές από αρκετούς εκ των παραπάνω φορέων «να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα» αλλά μένουν μόνο στα λόγια.
Για να γίνει ανάπτυξη πρέπει να γίνει στην ΒΙ.ΠΕ Πάτρας εργοστάσιο φυσικού αερίου, έργα επανεκκίνησης της οικονομίας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου Κατάκωλο – Αρχαία Ολυμπία – Πάτρα, Διακοφτό – Καλάβρυτα κ.α.
Οι τοπικοί φορείς, με μια φωνή, όλοι μαζί να απαιτήσουν εδώ και τώρα ΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ.