Προσφέρουν στήριξη, περίθαλψη, ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη, παρουσιάζονται καθημερινά στις θέσεις τους σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς, αλλά οι ίδιοι βρίσκονται στον αέρα και απλήρωτοι μέχρι νεοτέρας.
Όχι δεν ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στο Δημόσιο.
Είναι οι 3.500 εργαζόμενοι του Κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που από τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένουν μάταια την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων τους….
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν με επίθεση για κοροιδία από την αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, είναι κατατοπιστική!
«Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας, του Πανελληνίου Συντονιστικού του «Βοήθεια στο Σπίτι», υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την Αναπληρώτρια ότι θα πραγματοποιούνταν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην ώρα τους, κάτι που δεν έγινε, σχετικά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και των χρονοβόρων διαδικασιών της πληρωμής μας.
Σε συνάντησή μας στις 10 Μαρτίου 2016 είχαμε πάλι επισημάνει την καθυστέρηση στις διαδικασίες, αλλά φάνηκε ότι δεν «ίδρωσε το αυτί» κανενός. Αντίθετα, αποκαλύφτηκε ο εμπαιγμός όλων, δεδομένου, ότι ενώ μας διαβεβαίωναν, ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση ανακαλύψαμε ότι δεν ίσχυε τίποτα από αυτά…
Αναλγησία και εμπαιγμός δυστυχώς από την πολιτεία για άλλη μια φορά, που δε νοεί να καταλάβει, ότι οι εργαζόμενοι προσφέρουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε εργαζόμενοι και όχι είλωτες, με οικογένειες και υποχρεώσεις και ότι το κράτος οφείλει να μας καταβάλει τα δεδουλευμένα μας εγκαίρως.
Τα συναρμόδια Υπουργεία «αντί να λαμβάνουν υπόψη τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους σχεδιάζουν την αποδόμηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και την καρατόμηση των εργαζομένων.
Έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, ώστε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και των αναγκών της.
Διεκδικούμε:
• Τη μόνιμη θεσμική κατοχύρωση του υπάρχοντος προσωπικού, καθώς παρέχουμε ένα έργο το οποίο είναι μόνιμο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί και αύριο.
• Τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο και στελέχωση των Υπηρεσιών αυτών, με την ενσωμάτωση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού, που ήδη εργάζεται επί σειρά ετών στις κοινωνικοπρονοιακές δομές.
• Την άμεση και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς εξακολουθούμε να μένουμε απλήρωτοι στην πλειοψηφία μας.
• Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα να λειτουργήσουν ως φραγμός σε μία διαδικασία αποδόμησης και ιδιωτικοποίησης του «Βοήθεια στο Σπίτι», του κοινωνικού κράτους».