Καλύτερο για τα παιδιά να δουλεύει η μητέρα

Οι νέες μητέρες όχι μόνο δεν βλάπτουν την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους όταν εργάζονται, αλλά τα ωφελούν κιόλας, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη.

Επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου παρακολούθησαν από τη γέννηση έως τα πρώτα σχολικά έτη 13.000 αγόρια και κορίτσια που γεννήθηκαν το 2000.
Οι γονείς τους συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά ερωτηματολόγια που κάλυπταν εξωτερικές συμπεριφορές, όπως η υπερκινητικότητα, οι εκρήξεις θυμού και η επιθετικότητα, καθώς και συναισθήματα όπως η δυστυχία, η ευσυγκινησία και το άγχος.
Το ποσοστό των μητέρων που εργάζονταν αυξήθηκε από 55% όταν τα μωρά ήταν νεογέννητα σε 60% όταν έκλεισαν τα πέντε τους χρόνια.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), τα μικρά παιδιά όχι μόνο δεν υπέφεραν όταν εργαζόταν η μητέρα τους, αλλά ειδικά τα κορίτσια είχαν καλύτερη συμπεριφορά – ίσως επειδή η μητέρα τους ήταν το πρότυπό τους.
Τα αγόρια επίσης δεν επηρεάστηκαν, αρκεί να εργάζονταν και

οι δύο γονείς. Σε περίπτωση που μόνο η μητέρα ήταν πλήρους απασχόλησης, τα αγόρια ανέπτυσσαν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι ο ρόλος της μητέρας ως του «κουβαλητή» της οικογένειας, έπληττε το πρότυπό τους (τον πατέρα τους).

«Μερικές μελέτες έχουν υποδηλώσει πως η εργασία ή μη της μητέρας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στην μελλοντική εξέλιξή του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν ΜακΜαν.
«Στη δική μας μελέτη δεν είδαμε να επηρεάζεται η συμπεριφορά ή η κοινωνικότητα των παιδιών εξαιτίας της πλήρους ή μερικής απασχόλησης της μητέρας».
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, «το καλύτερο σενάριο είναι να μένουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο εργαζόμενοι, αλλά να μην κάνουν υπερωρίες, ώστε να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους», πρόσθεσε.
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι γιοι μητέρων που δεν εργάζονταν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι στη σημερινή, δύσκολη εποχή, οι γυναίκες που δεν εργάζονται δεν νιώθουν καλά και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά τους.
Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν πως τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και αυτά των οικογενειών στις οποίες και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπεριφορά προβλήματα.
Την μελέτη χρηματοδότησε το Οικονομικό & Κοινωνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (ESRC) της Βρετανίας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος

Τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα …