Δικαιώνει εργαζόμενους από τον Άρειο Πάγο

Βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης υπέρ του εργοδότη συνιστά η μεταβολή του τόπου εργασίας και αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματός του. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας εργαζόμενη στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", την οποία, αν και έμενε στα Καλύβια υποχρέωσε, η υπηρεσία της να παρουσιάζεται για εργασία στα γραφεία του Συντάγματος. Ταυτόχρονα η εταιρεία καλείται να καταβάλει στην εργαζόμενη μισθούς υπερημερίας πέντε μηνών, όσο δηλαδή ήταν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δήλωνε ότι δεν δέχεται τη μετάθεσή της στο Σύνταγμα.
Ο Άρειος Πάγος, με την υπʼ αριθμ. 313/2011 απόφασή του, επικύρωσε την κρίση του Εφετείου και έκρινε ότι η μεταβολή του τόπου εργασίας συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης. Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η μεταβολή αυτή δεν δικαιολογείται από κάποιο υπηρεσιακό λόγο ή κάποια ιδιαίτερη ανάγκη της επιχείρησης, αλλά έγινε "εκ λόγου εκδικήσεως" των αρμόδιων της εταιρείας στο πρόσωπο της υπαλλήλου, επειδή προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας το διαχειριστικό επίδομα και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας της.
Το δικαστήριο, τέλος, αποφάσισε ότι η αλλαγή του τόπου εργασίας για λόγους εκδικήσεως του εργαζομένου αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, η οποία προσκρούει στα χρηστά ήθη και στην καλή πίστη (άρθρο 281 Αστικού Κώδικα).
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 146,43 μονάδων (+0,38%), στις 38.386,09 μονάδες …