Νέκρωσε από εισπράξεις προστίμων η Εφορία-Δεν τα πληρώνουν!

eforia-tameio-708_0eforia-

Μηδαμινά παραμένουν τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών από φόρους και πρόστιμα, καθώς από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν το α' εξάμηνο, έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής μόνο τα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 4%. Η λήψη σκληρών μέτρων μοιάζει μονόδρομος, αν και την ίδια στιγμή υπάρχει μία πρόταση για πιο ήπια αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, εφόσον δεχτούν να προχωρήσουν σε υποχρεωτική ταυτόχρονη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ώστε να φτιαχτεί ένα συνολικό «πακέτο».

Πάντως, στην πλευρά των θεσμών κατά το economy365.gr, υπάρχει μόνιμη γκρίνια για το γεγονός ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εμφανίζει τόσο χαμηλή αποδοτικότητα. Κι αν τώρα λόγο καλοκαιριού έχει ατονήσει η «μουρμούρα» των δανειστών, το σίγουρο είναι ότι από Σεπτέμβριο το ζήτημα της συλλογής των φόρων θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα ζητήσουν να υπάρξει θεαματική πρόοδος το επόμενο διάστημα. Οι συστάσεις των τεχνικών κλιμακίων δεν αφορούν τόσο πολύ το δημοσιονομικό όφελος, που θα μπορούσε να έχει ο προϋπολογισμός εάν εισπράττονταν τα μισά, έστω, από αυτά τα χρήματα. Αυτό που τονίζουν οι δανειστές είναι ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα ενισχύει τον λεγόμενο ηθικό κίνδυνο (moral hazard). Δηλαδή, λειτουργεί ως ένα άτυπο κίνητρο προκειμένου να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό των κακοπληρωτών.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι έλεγχοι τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις (ΚΕΜΕΕΠ), όσο και στους φορολογούμενος, με μεγάλο πλούτο (ΚΕΦΟΜΕΠ)), ήταν μεν εντατικοί και συνεχείς, αλλά η εισπραξιμότητά τους είναι μονοψήφια.

Στα τέλη Ιουνίου οι φόροι και τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έφτασαν τα 490 εκατ. ευρώ. Από τους μερικούς και τους πλήρεις ελέγχους καταλογίστηκαν υποχρεώσεις περίπου 490 εκατ. ευρώ , δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό είσπραξης των φόρων και των προστίμων που βεβαιώνονται, δεν ξεπερνά το 4% σε μέσα επίπεδα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τράπεζα Πειραιώς: Μέρισμα για πρώτη χρονιά μετά από 16 χρόνια

Η Τράπεζα Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. …