Η 15η εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ , αποτυπώνει την κατάσταση στις μικρές επιχειρήσεις, τον 7ο χρόνο των μνημονίων. Η αβεβαιότητα του προηγούμενου εξαμήνου και η επιτυχής αξιολόγηση, που συνοδεύτηκε όμως από νέα δυσβάστακτα μέτρα, ενώ δεν μπόρεσε να δώσει ώθηση στην πορεία για ανάκαμψη της οικονομίας.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων συνεχίζεται (18.000 λουκέτα το Α εξάμηνο - η ανεργία παραμένει υψηλότατη παρά το θετικό ισοζύγιο της ΕΡΓΑΝΗ) και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας είναι μια πραγματικότητα:
Η πλήρης απασχόληση 40%, η μερική απασχόληση 40%, η εκ περιτροπής εργασία 20% ακόμη η αύξηση των οφειλών στο Δημόσιο κατά 1δις μηνιαίως, η απένταξη από τις ρυθμίσεις , η καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ σε είδη καθημερινής ανάγκης σε συνδυασμό με το 24% ΦΠΑ στον επισιτισμό, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο ΕΝΦΙΑ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η μείωση συντάξεων, οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς επιχειρήσεων, οι καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τα κόκκινα δάνεια, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες.
Κι όλα αυτά μας επιτρέπουν να μιλάμε για ένα ιδιότυπο αρνητικό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης.
Θα δείτε από την έρευνα ότι για κάθε 1 επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης 10 επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά. Κάθε μέρα περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά από το φάσμα του λουκέτου.
Παγιώνεται ένας νέος οικονομικός δυϊσμός στην πραγματική οικονομία, ο οποίος προκαλεί έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις, ενισχύει τιε ελαστικές μορφές απασχόλησης, διευρύνει τα ποσοστά άτυπων μορφών απασχόλησης και επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τα επώδυνα και εμπροστοβαρή μέτρα που συνοδεύουν το 3ο πρόγραμμα προσαρμογής, οδηγούν την οικονομία σε νέο κύκλο ανατροφοδοτούμενης στασιμότητας, έλλειψη προοπτικών, ενισχύουν την αποεπένδυση .
Αν θέλαμε να δώσουμε ένα τίτλο στην 15η Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αυτός είναι :
«ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ Η ΜμΕ».