Απαξιώνουμε τα ορυχεία για να τα δώσουμε κοψοχρονιά;

• Δεν δίνουν άδεια εκτροπής του ρέματος Σουλού
• Κινδυνεύει άμεσα με παύση εργασιών το Ορυχείο Καρδιάς
• Άμεσος κίνδυνος διακοπής τροφοδοσίας του ΑΗΣ Καρδιάς
• Πρόβλημα ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού
• Ερωτηματικά για τη στάση του Περιφερειάρχη
Με άμεση παύση των εργασιών απειλείται το Ορυχείο Καρδιάς λόγω μη έγκρισης της εκτροπής του ρέματος Σουλού που βρίσκεται λίγα μέτρα μπροστά από τον εκσκαφέα Ε1.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κωλυσιεργεί και δε δίνει την απαιτούμενη έγκριση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες εδώ και πολύ καιρό και οι περιβαλλοντολογικοί όροι έχουν εγκριθεί από το 2010!
Οι εργασίες εκτροπής του ρέματος ξεκίνησαν από το 2007 σε χώρο ιδιοκτησίας της ΔΕΗ και σήμερα αυτό που μένει είναι η άδεια για να γίνει η εκτροπή και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι εργασίες μεταφοράς της σιδηροδρομικής γραμμής και της παλιάς εθνικής οδού Κοζάνης Πτολεμαίδας που είναι έργα αναπτυξιακά για την περιοχή και απαραίτητα για να προχωρήσει η διάνοιξη του Ορυχείου. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση αυτή του περιφερειάρχη είναι τεράστια:
1. Κλείνει μετά τις 15 Μαρτίου το Ορυχείο Καρδιάς με άμεσες επιπτώσεις στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς με λιγνίτη και δημιουργείται συνολικότερο πρόβλημα στη λιγνιτική παραγωγή μετά και το κλείσιμο του Ορυχείου Αμυνταίου λόγω αρχαιολογικών εργασιών. Πάνω από 1200 εργαζόμενοι μόνο στο Ορυχείο (συμπεριλαμβανομένων έκτακτων και εργαζόμενων σε εργολάβους, χωματουργικές εργασίες κλπ) θα κάνουν παύση εργασιών και οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.
2. Ήδη η υψομετρική διαφορά της κοίτης του ποταμού με τις εξορυκτικές εργασίες (η κοίτη του ρέματος βρίσκεται ψηλότερα από τα πρανή) δημιουργεί ρήγματα με ορατό τον κίνδυνο σοβαρών κατολισθήσεων και θέτει άμεσα επί τάπητος το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων!
3. Καθυστερούν και τα έργα μεταφοράς της σιδηροδρομικής γραμμής και της παλιάς εθνικής οδού, έργα που είναι αναπτυξιακά, θα δώσουν δουλειά σε ανέργους της περιοχής και θα απελευθερώσουν τις εργασίες εξόρυξης.
Είναι επιεικώς απαράδεχτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς και τους στόχους αυτής της ενέργειας, η στάση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακή ο οποίος με προσωπική του ευθύνη (αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες εδώ και καιρό) καθυστερεί την αποστολή της αδειοδότησης δημιουργούντας αλυσιδωτά προβλήματα στην ασφάλεια του προσωπικού και στην εξορυκτική δραστηριότητα, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Συνδικάτο μας που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων στο συγκεκριμένο Ορυχείο είναι αποφασισμένο μαζί με τους εργαζόμενους να προστατεύσει την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, που έγιναν με χρήματα του ελληνικού λαού, μέσα από τη συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου!
Γι αυτό καλούμε τον περιφερειάρχη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία προχωρώντας τις διαδικασίες της εκτροπής εκτός κι αν έχει συγκεκριμένους βάσιμους λόγους να μη επιτρέψει να γίνει οπότε πρέπει να τους κοινοποιήσει στη ΔΕΗ και να τους δημοσιοποιήσει στην τοπική κοινωνία.

http://www.kozan.gr/news.php?extend.19732

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Υόρκη: Σταθερά το κορυφαίο οικονομικό κέντρο στον κόσμο

Το Λονδίνο στη δεύτερη θέση,  σύμφωνα με τον δείκτη Global Financial Centres - «Πιέζουν» Σιγκαπούρη και …