Τις υψηλότερες αυξήσεις των 20 τελευταίων ετών κέρδισε το συνδικάτο μετάλλου στη Γερμανία

Μισθολογικές αυξήσεις-ρεκόρ πέτυχαν οι Γερμανοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία το Σαββατοκύριακο, οι οποίες εκτιμάται ότι θα τονώσουν τη ζήτηση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και ίσως βοηθήσουν και το Νότο να ανακάμψει.

Το γερμανικό συνδικάτο μετάλλου (IG Metall) απέσπασε αργά την Παρασκευή αυξήσεις 4,3%, ενώ είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο οι δημόσιοι υπάλληλοι με συλλογική σύμβαση για αύξηση 6,3%.

Ακόμα πιο ασυνήθιστο, σύμφωνα με το Reuters, είναι ότι αυτό έγινε με τις ευλογίες των Γερμανών πολιτικών που κάλεσαν ανοιχτά για γενναίες αυξήσεις, σπάζοντας το ταμπού που τους ήθελε να μην αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

Η μέση ετήσια αύξηση μισθών στην Γερμανία κατά την τελευταία πενταετία ήταν μόλις 1%, σε σχέση με 2,7% στην Ευρωζώνη. Η εγκράτεια αυτή θεωρείτο από πολλούς ειδικούς ως ο κύριος λόγος για τις οικονομική διχοτόμηση της Ευρωζώνης μεταξύ ενός υπερανταγωνιστικού βορρά και ενός υπερκαταναλωτικού νότου.

Περίπου 3,6 εκατομμύρια Γερμανοί εργάτες, μόνο στον κλάδο μετάλλου, θα λαμβάνουν από το 2013 περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως επιπλέον. Αυτό θα τους επιτρέψει να καταναλώνουν περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα ή να δαπανούν περισσότερα χρήματα για τις διακοπές τους σε άλλες χώρες όπως την Ελλάδα, η οποία αντλεί περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τουριστικά έσοδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλα εργατικά σωματεία στη Γερμανία θα πετύχουν ανάλογες συμφωνίες καθώς το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στηρίζει αυτήν τη στιγμή την πολιτική των γενναίων αυξήσεων, εγκαταλείποντας την εμμονή της για συγκράτηση τιμών και μισθών.

Όσο ταχύτερα αυξάνονται οι γερμανικοί μισθοί, τόσο ευκολότερα εκτιμάται πως θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου. Αυτό ίσως επιτρέψει να αποκατασταθεί η ισορροπία στην οικονομία της Ευρωζώνης χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσει κάποια χώρα από το κοινό νόμισμα.

«Η αλλαγή στο εσωτερικό της Ευρωζώνης είναι ήδη εμφανής, καθώς συρρικνώνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και γίνεται ολοένα ισχυρότερη η εξαγωγική έκρηξη στις χώρες της περιφέρειας», είπε αναλυτής της Berenberg.

«Δεν χρειάζεται χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ και να υποτιμήσουν το νέο νόμισμά τους. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει εξισορρόπηση κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ευρώ», εκτίμησε.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μέση Ανατολή: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την Τρίτη

Την συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας …