Κυπριακή Οικονομία: Συμμετοχή υπαλλήλων στην αύξηση κεφαλαίου

Τη διαφοροποίηση του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος αξιώνει η ΕΤΥΚ, η οποία θέτει παράλληλα θέμα συμμετοχής των εργαζομένων στην προσπάθεια αύξησης του κεφαλαίου της Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εξήγησε ότι θα έπρεπε να είχαν κληθεί και οι εργαζόμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το διάταγμα και επιπρόσθετα να συμμετέχουν, όπως τόνισε, στην αύξηση κεφαλαίου όπως έγινε με το κράτος.

«Οι εργαζόμενοι με πολύ ευχαρίστηση θα μπορούσαν να είχαν πάρει μετοχές εάν είχαν κληθεί να συμμετέχουν στην αύξηση του κεφαλαίου της Λαϊκής όπως έγινε σε όλες τις δυτικές οικονομίες, ώστε με αυτό τον τρόπο να παρέχεται και ένα κίνητρο στους εργαζομένους να εργαστούν για να πάει καλά η τράπεζα».

Ο Λοΐζος Χατζηκωστής αφού

εξέφρασε την πικρία του διότι η συνδικαλιστική πλευρά δεν είχε ενημερωθεί για το διάταγμα διάσωσης της Λαϊκής, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών διερωτούμενος εάν η απόφαση είχε ληφθεί από ένα λειτουργό.

Κληθείς να διευκρινίσει αν εννοεί τον υπουργό Οικονομικών, απάντησε καταφατικά σημειώνοντας: «Ίσως να είναι απόφαση του υπουργού Οικονομικών ή κάποιου άλλου λειτουργού. Εάν είχε ληφθεί μια τέτοια απόφαση σε άλλες εποχές, ίσως να κατερχόμαστε σε δυναμικές κινητοποιήσεις» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ.

Παράλληλα δήλωσε ότι ζήτησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν ενδεχόμενη διαφοροποίηση του διατάγματος.

Ο κ. Χατζηκωστής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα αλλαγής του διατάγματος στην αυριανή συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχείρησης που αφορά τον Όμιλο Λαϊκής και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων από όλες τις χώρες που έχει παρουσία η τράπεζα.

«Θα μπορούσαμε», είπε ο κ. Χατζηκωστής «εάν είχαμε ενημέρωση από την κυβέρνηση και την τράπεζα να καταφύγουμε στην πανευρωπαϊκή επιτροπή για βοήθεια». Εξέφρασε την ελπίδα να καταλήξουν αύριο στο πλαίσιο της συνεδρίασης σε μια τελική τοποθέτηση για το πως θα σωθεί η τράπεζα.

Αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορεί να ανατραπεί το διάταγμα» υπογράμμισε ότι «μπορούν να επέλθουν διαφοροποιήσεις για τους τρόπους που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να καταλήξουν στο ποσό του €1,8 δισ. που αντιστοιχεί στην ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής».

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για δύο μέτρα και δύο σταθμά παραλλήλισε τις προσπάθειες αύξησης του κεφαλαίου της Λαϊκής με αυτές των Κυπριακών Αερογραμμών υποδεικνύοντας ότι «στις ΚΑ παρέχεται η ευχέρεια συμμετοχής των εργαζομένων στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας ενώ στην περίπτωση της τράπεζας έχουν επιλέξει να μας αιφνιδιάσουν».

Ο κ. Χατζηκωστής δεν παρέλειψε για ακόμη μία φορά να επικρίνει τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και την εποπτική αρχή επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη και η αγορά των ελληνικών ομολόγων λήφθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών χωρίς να ενημερωθούν τα αρμόδια σώματα και ως εκ τούτου και η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διαφανούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν μέσα από τη διερεύνηση που έχει εξαγγελθεί.

«Όταν στην Ελλάδα είχαμε επενδύσεις €5 δισ. σε ελληνικά ομόλογα τα περισσότερα των οποίων αγοράστηκαν μετά την κρίση, στην Κύπρο δεν είχαμε καθόλου αγορά κυπριακών ομολόγων και τούτου σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό θα το διερευνήσουν αυτοί που πρέπει και να καταλήξουν στους πραγματικούς ενόχους», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ ξεκαθάρισε ότι στα μέτρα περισυλλογής που προωθούν οι τράπεζες δεν τίθεται θέμα απόλυσης προσωπικού από καμία κυπριακή τράπεζα.

«Το μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση των απολαβών κατά 12,5% και απομένει να συζητηθεί με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός».

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι «εδώ και δύο χρόνια ζητούμε να τεθεί πλαφόν στις απολαβές των εργοδοτών ενώ των υπολοίπων οι απολαβές να είναι εντός των συμφωνημένων κλιμάκων για όλες τις τράπεζες οι οποίες δεν διαφέρουν από τα ποσά που περιλαμβάνονται στο διάταγμα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση χαρακτήρισε ως ευχής έργο ενδεχόμενη συγχώνευση της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.
Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός τώρα στην Λακωνία νότια της Βάθειας

Σεισμός τώρα στην Λακωνία μεγέθους 4.0 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Βάθειας   Γεωδυναμικό Ινστιτούτο …