Τέσσερις ώρες: τόσο χρειάζεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, για να μολυνθούν με ιούς της γρίπης, του κρυολογήματος ή της γαστρεντερίτιδας οι μισές κοινόχρηστες επιφάνειες των γραφείων από έναν και μόνο εργαζόμενο, ο οποίος πήγε άρρωστος στη δουλειά του.
Με την κορύφωση της εποχής της γρίπης προ των πυλών (στην Ελλάδα αναμένεται γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δημοσιεύουν νέα ευρήματα που εξηγούν γιατί πρέπει να απολυμαίνουμε συχνά και καλά τα χέρια μας όταν έχουμε την οποιαδήποτε ίωση.
Όπως ανακάλυψαν, μέσα σε τέσσερις ώρες από την στιγμή που φτάνει στο γραφείο του ένας άρρωστος άνθρωπος, έχει μεταφέρει τον ιό που τον ταλαιπωρεί στις μισές κοινόχρηστες επιφάνειες του γραφείου.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το χερούλι της κεντρικής πόρτας του γραφείου, τα κουμπιά του φωτοτυπικού, η λαβή του ψυγείου, το χερούλι της καφετιέρας, το ακουστικό του τηλεφώνου και η επιφάνεια του γραφείου του.
Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 80 εργαζόμενοι. Οι ερευνητές έριξαν στα χέρια τους σταγονίδια, τα οποία για τους περισσότερους ήταν σκέτο νεράκι αλλά για τον έναν ήταν σταγονίδια μολυσμένα με διάφορους τεχνητούς ιούς που μιμούνται τα μικρόβια του κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να ακολουθήσουν το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμά τους. Έπειτα από τέσσερις ώρες, πήραν δείγματα από τις κοινόχρηστες επιφάνειες των γραφείων τους καθώς και από τα χέρια τους, διαπιστώνοντας ότι περισσότερο από το 50% των επιφανειών του γραφείου του ασθενούς ήταν μολυσμένο με τουλάχιστον έναν από τους ιούς.
«Μας εξέπληξε η ταχύτητα της μετάδοσης των τεχνητών ιών», παραδέχθηκε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέλι Ρέινολντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας στο πανεπιστήμιο. «Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο πολλούς ιούς σε τόσο λίγη ώρα».
Οι ερευνητές επανέλαβαν την λήψη των δειγμάτων στο τέλος του οκταώρου εργασίας, διαπιστώνοντας ότι έως τότε είχαν εξαφανιστεί οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος που είναι γνωστό ότι έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής εκτός έμβιων όντων.
Αντιθέτως, οι ιοί της γαστρεντερίτιδας βρέθηκαν στο 70% των επιφανειών που ελέγχθηκαν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τελικά τα χέρια είναι πιο γρήγορα από το φτάρνισμα στην εξάπλωση των ιογενών λοιμώξεων», λέει ο επιβλέπων ερευνητής δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ιοί μεταδίδονται με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά ο αριθμός των αντικειμένων που αγγίζουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι τεράστιος».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, βάσει των ευρημάτων τους, οι συνάδελφοι του εργαζόμενου με τα μολυσμένα χέρια είχαν 40-90% πιθανότητες να μολυνθούν με κάποιον από τους ιούς που έφερε.
Πλύσιμο και απολύμανση
Οι ερευνητές επανέλαβαν την μελέτη τους, εφοδιάζοντας αυτή τη φορά τους εθελοντές τους με δωρεάν απολυμαντικά μαντιλάκια και ένα μπουκάλι απολυμαντικό χεριών, και ζητώντας τους να πλένουν τα χέρια τους πριν φάνε και πριν συναντηθούν με μεγάλο αριθμό ανθρώπων (λ.χ. κατά την είσοδο στο γραφείο τους και πριν από κάθε μικρό ή μεγάλο μήτινγκ).
Με τις απλές αυτές παρεμβάσεις, ο κίνδυνος μόλυνσης των επιφανειών μειώθηκε σε κάτω από 10%.
«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι απλές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο», προσθέτει η δρ Ρέινολντς. «Διαπιστώσαμε πως μειώθηκε κατά 80% η μετάδοση και των τριών ιών, μόνο και μόνο επειδή οι εθελοντές μας καθάριζαν τακτικά το πρόσωπο και τα χέρια τους».
Από την πλευρά του, ο δρ Γκέρμπα λέει πως υπάρχει ένα ακόμα μήνυμα: «Να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι», λέει. «Το 80% των ανθρώπων με ιώσεις πηγαίνουν στη δουλειά, μολύνοντας τους συναδέλφους τους και κοστίζοντας στις επιχειρήσεις τεράστια ποσά σε χαμένη παραγωγικότητα».
Σχόλια