Άνθιμος κατά εργαζομένων: "Εσείς φταίτε που μένετε άνεργοι" καταγγέλουν οι εργαζόμενοι ότι τους είπε

Την «χριστιανική» αγάπη δείχνει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο Άνθιμος στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου-συνεδριακού κέντρου «Διακονία».
Όπως μας κατήγγειλε μιλώντας στο koutipandoras.gr ο πρόεδρος του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης Κυριάκος Τσιαούσης, η κολόνια κρατάει χρόνια μιας και επί σειρά ετών οι 25 εργαζόμενοι σε αυτό πληρώνονταν με καθυστέρηση που έφτανε τους 4-5 μήνες και με μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς που προέβλεπαν οι συμβάσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο της κρίσης οι υπεύθυνοι άρχισαν να επικαλούνται αναδουλειά κάτι που δεν υφίσταται, όπως μας επεσήμανε ο κ Τσιαούσης και ζήτησαν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών. «Κάτι που οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν. Κατόπιν αυτού άρχισε το «μαστίγιο» και μπήκε ξεκάθαρα το δίλημμα ή υπογράφεται μείωση μισθών ή απολύεστε».

Μέχρι το 2012 περίπου υπήρχαν 25 εργαζόμενοι. Μετά από αυτή την απειλή οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο συνδικάτο επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης και πέτυχαν να μην περάσει εκείνο το διάστημα η απειλή.
«Πρόσφατα μονομερώς η διεύθυνση επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία και μετά επανήλθε με την ίδια απαίτηση ή υπογράφεται ή αρχίζουν απολύσεις.
Καθόλη τη διάρκεια αυτών των γεγονότων περίπου 5 εργαζόμενοι δεν άντεξαν την πίεση και αποχώρησαν. Τους εξανάγκασαν επί της ουσίας σε παραίτηση. Μετά από όλα αυτά η διεύθυνση και βλέποντας ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχωρούν εξήγγειλε ότι από τον Ιούνιο το ξενοδοχείο-συνεδριακό κέντρο κλείνει» τονίζει ο πρόεδρος του συνδικάτου.
«Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η στάση της ίδιας της εκκλησίας με την έννοια ότι από την πρώτη στιγμή έδειξε μηδενική ανοχή προς τους εργαζόμενους. Σε μια απόπειρα να συναντηθούν με τον Άνθιμο συνάντησαν τα ΜΑΤ. Η γραμμή ήταν ότι δεν αναγνωρίζουμε σωματεία. Την περασμένη Κυριακή υπήρξε νέα απόπειρα συνάντησης. Η απάντηση του Άνθιμου ήταν ότι το ξενοδοχείο κλείνει με ευθύνη των εργαζόμενων και αμφισβήτησε το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται στα σωματεία τους και να εκπροσωπούνται από αυτά» κατήγγειλε εμφατικά ο κ Τσιαούσης.
«Πέρα από ότι έχει γίνει εδώ βλέπουμε να αμφισβητούνται βασικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες. Εμείς δεν παραιτούμαστε και κλιμακώνουμε τις προσπάθειές μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδικάτου επισιτισμού τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν πως: «η διοίκηση αποφάσισε να κλείσει ένα ολόκληρο τμήμα και να πετάξει κυριολεκτικά στο δρόμο τις καμαριέρες, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, αφού συνεργάζεται με γραφεία ευρέσεως εργασίας και με ΚΕΚ, προκειμένου να διασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό», ενώ «επανέρχεται εκδικητικά και διαχέει φήμες ότι το ξενοδοχείο θα σταματήσει τη λειτουργία του τον Ιούνη», με στόχο «να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχτούν αλλαγές στις συμβάσεις τους, να τους κάνει φτηνότερους. Παράλληλα και προκειμένου να εκβιάσει ακόμα πιο στυγνά, οφείλει δεδουλευμένους μισθούς πολλών μηνών στους εργαζόμενους και τις αποζημιώσεις στις απολυμένες».
Για την ιστορία αξίζει να επισημάνουμε ότι το «Διακονία» είναι ένα ξενοδοχείο-συνεδριακό Κέντρο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης το οποίο ανήκει στην εκκλησία. Την άμεση ευθύνη του την έχει η ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα το ίδρυμα «Γρηγόριος Παλαμάς» που λειτουργεί ως ανεξάρτητη Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, αυτοτελούς διαχείρισης και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Το koutipandoras.gr μίλησε με τον υπεύθυνο του ιδρύματος «Γρηγόριος Παλαμάς» πατέρα Αλέξανδρο Σαλμά που μας δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τα καταγγελλόμενα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν εκπροσωπεί τον Άνθιμο.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οκτώ άνδρες συνελήφθησαν στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για χρηματοδότηση PKK

Οι συλλήψεις έγιναν από την Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και το OCRGDF (Κεντρικό Γραφείο …