Το μεταναστευτικό ζήτημα συνεχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο Μιλάνο η αστυνομία απομάκρυνε υποχρεωτικά τους πρόσφυγες και μετανάστες από τους χώρους αναμονής του κεντρικού σταθμού. Τους ανάγκασαν να μετακινηθούν στη μεγάλη διπλανή πλατεία και κάτω από τη στοά του ίδιου του σταθμού, όπου οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν φαγητό και ρούχα που προσφέρουν με ουσιαστική αλληλεγγύη οι πολίτες.
Παράλληλα, βέβαια, συνεχίζεται το ρατσιστικό παραλήρημα της Λέγκας του Βορρά, με τον κυβερνήτη του Βένετο, Λούκα Τζάια, ο οποίος δηλώνει ότι «οι μετανάστες πρέπει να απομακρυνθούν από τουριστικές περιοχές» και με τον ίδιο τον γραμματέα της Λέγκας, Σαλβίνι, ο οποίος επιμένει ότι «όσοι "απελπισμένοι της θάλασσας" εντοπίζονται σε πλεούμενα δεν πρέπει να μεταφέρονται στην ξηρά».
Στο μεταξύ, στην παραθαλάσσια περιοχή Βεντιμίλια, στα σύνορα της Ιταλίας με τη Γαλλία, περίπου ενενήντα Αφρικανοί μετανάστες άρχισαν να κοιμούνται, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πάνω στα βράχια. Τη νύχτα σκεπάζονται με ειδικά καλύμματα που τους παρέχουν, και στην περίπτωση αυτή, οι άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού. Αρνήθηκαν, όμως, σε ένδειξη διαμαρτυρίας να δεχθούν το φαγητό που προσπάθησαν να τους μοιράσουν οι εθελοντές, και πολλοί ξεκίνησαν απεργία πείνας. «Δεν θα φύγουμε ποτέ», «ανοίξτε τα σύνορα», «ανθρώπινα δικαιώματα», γράφουν σε ταμπέλες που έχουν φτιάξει, κυρίως στα γαλλικά.
Τις περασμένες ημέρες, η γαλλική αστυνομία τούς ανάγκασε να απομακρυνθούν από την οδική αρτηρία που συνδέει τις δύο χώρες. Αρκετοί Ιταλοί εργαζόμενοι οι οποίοι πηγαινοέρχονται καθημερινά από τη Γαλλία, δηλώνουν, πάντως, στους δημοσιογράφους πως όταν μπορούν, βοηθούν τους συνανθρώπους τους αυτούς, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους με τον διάπλου της Μεσογείου, να περάσουν και τα νέα αυτά σύνορα.
Παρόμοια η κατάσταση και στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βεντιμίλια. Περίπου διακόσιοι πενήντα μετανάστες έχουν εγκατασταθεί μέσα και στον γύρω χώρο του σταθμού, με την ελπίδα να μπορέσουν να ανέβουν σε κάποιο τρένο και να μπουν σε γαλλικό έδαφος. Οταν τους εντοπίζουν, όμως, οι γαλλικές αρχές, τους ξανασυνοδεύουν άμεσα στην Ιταλία. Παρά ταύτα, το Παρίσι αφήνει να διαρρεύσει πως σε ό,τι αφορά την τήρηση του γράμματος του νόμου, δεν έχει «παγώσει» την ισχύ της Συνθήκης του Σένγκεν και ούτε εννοεί να το πράξει στο άμεσο μέλλον.
Ανευ στρατηγικής
Είναι σαφές ότι στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται αισθητή εντονότερα από κάθε άλλη χώρα η απουσία μιας ολοκληρωμένης και αποδοτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Και στον δεύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, Τιμπουρτίνα, ο Ερυθρός Σταυρός έστησε σκηνές για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες: ανεβαίνουν στα πούλμαν που ξεκινούν από την Αιώνια Πόλη και φτάνουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας, ελπίζοντας να μπορέσουν να αποφύγουν τους ελέγχους της αστυνομίας.
Πριν από κάποιες δεκαετίες έφταναν στον σταθμό Τέρμινι της Ρώμης πρόσφυγες από την Ανατολική Ευρώπη. Κάθονταν κατάχαμα, σε μια γωνιά, και ζητούσαν βοήθεια και αλληλεγγύη. Σήμερα οι νέοι πρόσφυγες είναι Αφρικανοί, Σύροι, Αφγανοί και τόσοι άλλοι. Κάποιοι Ιταλοί σπεύδουν σε βοήθεια, κάποιοι άλλοι, φοβισμένοι και αποπροσανατολισμένοι, ζητούν να κλείσουν τα σύνορα. Ο δε πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα», δήλωσε πως αν η Ευρώπη δεν φανεί αλληλέγγυα στην επόμενη σύνοδο κορυφής η Ιταλία «θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο B», το οποίο, όμως, «θα πληγώσει, πρώτα απ' όλα, την ίδια την Ευρώπη».
Την Τετάρτη ο Ρέντσι θα δει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, για να συζητήσει αναλυτικά το θέμα. Η Ιταλία πιέζει για μια λύση που να οδηγήσει, κατ' αρχάς, σε πραγματική κατανομή των μεταναστών σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης. Κρίμα που όταν πρόκειται για ελληνικά αιτήματα, με ζητούμενο την αλληλεγγύη, η Ρώμη δεν δείχνει, πάντα, την ανάλογη, βαθιά ευαισθησία.
EFSYN.GR
Σχόλια