Πλειστηριασμοί για τους ενταγμένους στο νόμο Κατσέλη

plistiriasmoi1_323688339

Το ότι έχετε ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε επ αόριστο προστασία από τους πλειστηριασμούς των κατοικιών σας, αφού υπάρχει απαράβατος όρος της συνέπειας στη ρύθμιση.

Αν δεν τον τηρήσετε, όλα πλέον είναι ανοιχτά ακόμα, ακόμα και αυτό να μείνετε χωρίς το ακίνητό σας.

Δηλαδή σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν αποδέχεται την πρόταση της τράπεζας για ρύθμιση, ο δρόμος για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας είναι ανοιχτός χωρίς περιορισμούς, αν και θα σας δοθεί το χρονικό περιθώριο προκειμένου να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, χωρίς να καταφύγουν σε επιθετικές τακτικές με πλειστηριασμούς.

 Για να μην βρεθείτε προ τετελεσμένων καταστάσεων, δείτε τι προβλέπει η ρύθμιση:

Συνεργάσιμος δανειολήπτης

Προϋπόθεση, επίσης, για προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος, δηλαδή να ανταποκρίνεται στις επικοινωνίες με την τράπεζα, να δίνει όλες τις πληροφορίες που του ζητούνται και όλα τα οικονομικά του στοιχεία. Ο ορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Στο εξής, δικαίωμα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο όσοι καλύπτουν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, ήτοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.086 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ). Επίσης, η αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 230.000 ευρώ.

Η δυνατότητα αποπληρωμής

Επίσης, το δικαστήριο θα υπολογίζει και τη μέγιστη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, δηλαδή πόσα μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα.
Εάν ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώνει τη δόση του δανείου που θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο αυτή τότε το δάνειό του θα επιστρέφει στην τράπεζα, όπου είτε θα βρίσκεται εκεί μια λύση είτε το ακίνητο θα οδηγείται σε πλειστηριασμό.
Με λίγα λόγια, η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι αυτόματη, αφού θα πρέπει ο το δικαστήριο να διαπιστώνει ότι ο δανειολήπτης όχι μόνο δικαιούται την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά έχει και τη δυνατότητα αποπληρωμής της αναπροσαρμοσμένης δόσης με βάση την εμπορική αξία.

Τα κριτήρια προστασίας

Στο εξής, δικαίωμα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχουν μόνο όσοι καλύπτουν τα κριτήρια εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, ήτοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.086 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ). Επίσης, η αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 230.000 ευρώ.

Υπολογισμός του δανείου και της δόσης

Στην περίπτωση αυτή, και εφόσον το δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο δανειολήπτης έχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του συνόλου του δανείου και δεν υπάρχει δόλος, θα αναπροσαρμόζει την αποπληρωμή, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.
Ο υπολογισμός αυτός θα γίνεται με βάση οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές που θα εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όταν προσδιορίζεται η εμπορική αξία, δηλαδή η τιμή που θα μπορούσε να πιάσει το ακίνητο εάν έβγαινε στον πλειστηριασμό, το δάνειο θα προσαρμόζεται στην αξία αυτή και η δόση θα υπολογίζεται ανάλογα. Μετά την πάροδο τριετίας, το υπόλοιπο του δανείου (πέρα από την εμπορική αξία) θα επανεξκετάζεται, ανάλογα με τα δεδομένα του δανειολήπτη τη στιγμή εκείνη και ενδεχομένως μπορεί να διαγράφεται. Σε κάθε περίπτωση σε τρία χρόνια το όλο σύστημα θα επανεξεταστεί και τότε μπορεί να γίνουν αλλαγές.

Εκποίηση άλλων ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας

Επίσης, η προστασία αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, πράγμα που ίσχυε εξαρχής για το νόμο Κατσέλη και σημαίνει ότι εάν ο δανειολήπτης έχει και άλλα ακίνητα, το δικαστήριο μπορεί -και συνήθως το κάνει- να διατάξει την ρευστοποίηση όλων των άλλων ακινήτων.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή η ευρωπαϊκή οδηγία – Αναλυτικά οι διατάξεις

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, ενώ είχε προηγηθεί διάλογος της υπουργού Εργασίας με τους …