Ðïëßôåò ðñïâáßíïõí óå êáôÜèåóç ðéíáêßäùí èÝôïíôáò óå áêéíçóßá ôá ï÷ÞìáôÜ ôïõò ãéá íá áðïöýãïõí íá ðëçñþóïõí ôá ôÝëç êõêëïöïñßáò, óôç ÄÏÕ ÊáëáìáñéÜò óôç Èåóóáëïíßêç, ÄåõôÝñá 28 Äåêåìâñßïõ 2009.

3+1 για την κατάθεση πινακίδων (Οδηγίες)

telh-

Μόλις 4 ημέρες με την σημερινή  απέμειναν για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων, έχουν αποφασίσει να τα ακινητοποιήσουν μέχρι νεοτέρας, παραδίδοντας τις πινακίδες στην εφορία, ώστε να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Οφείλουν πηγαίνοντας στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες να φέρουν μαζί τους τα ακόλουθα έγγραφα:

-Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου,

-πινακίδες κυκλοφορίας,

-αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του Ι.Χ.,

-αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης (ή βεβαίωση ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος),

-αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2014.

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα: επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ., τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

Εμείς σας παραθέτουμε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα δηλώσετε την εκούσια ή αναγκαστική ακινησία του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας σας.

Εκούσια ακινησία

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:

1. Δήλωση ακινησίας.

2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Aναλυτικά θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

- Τις πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας. Σημειώστε ότι οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Μετά το πέρας αυτών, καταστρέφονται.

- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

- Ένα αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.

- Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους. Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.

- Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.

Αναγκαστική ακινησία

- Ανωτέρα βία (Καταστροφή, πυρκαγιά κ.λ.π.): Αποδεικτικό καταστροφής.

- Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.

- Υπεξαίρεση, Κατάσχεση κ.λ.π.: Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

- Κυκλοφορία στο εξωτερικό: Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …