Συνταξιούχοι ΕΛΤΑ: Υπάρχει και άλλος δρόμος από την αποδοχή της ασφαλιστικής "απορρύθμισης"

sintaksiouxoi-elta

Καταδικασμένο να αποτύχει παταγωδώς είναι το προσχέδιο της ασφαλιστικής "απορρύθμισης" της κυβέρνησης, που φέρει τη βούλα του Γιώργου Κατρούγκαλου, όπως διαμηνύει σε μία ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, που προτρέπει τον Ελληνικό λαό να ακολουθήσει "άλλο δρόμο", γιατί υπάρχει εναλλαγή και είναι οι κινητοποιήσεις.

"Τα ασφαλιστικά ταμεία «αιμορραγούν» και η λύση που «σκαρφίστηκε» ο υπουργός Εργασίας και οι Θεσμοί είναι να μετατρέψουν τον συνταξιούχο σε σύγχρονο Σίσυφο. Ο συνταξιούχος καλείται να κουβαλήσει στις πλάτες του τις νέες «μεταρρυθμίσεις» για το Ασφαλιστικό, που οραματίστηκε ο κ. Κατρούγκαλος, που όχι μόνο θα «ματώσουν» ξανά τους απόμαχους της εργασίας, αλλά είναι παντελώς ανεδαφικές και αναποτελεσματικές… Επιβεβαιώνοντας σ’ αυτή την περίπτωση πλήρως τον μύθο του Σισύφου.

Όσες περικοπές κι αν γίνουν στις συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές, όσο και να εφαρμοστούν νέα χαράτσια σε συνταξιουχικά κεκτημένα δεκαετιών, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να καταστούν βιώσιμα. Ακολουθώντας αυτή τη μονοδιάστατη πολιτική, ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση, δεν θα πετύχουν τίποτα άλλο παρά να διαιωνίσουν το πρόβλημα των ασφαλιστικών Ταμείων και στις επερχόμενες συνταξιουχικές «γενιές».

Η τωρινή κυβέρνηση και ο κ. Κατρούγκαλος δεν έμαθαν από τα λάθη των προκατόχων τους, στα χρόνια του Μνημονίου και ακολουθούν την «συνταγή» των μειώσεων και περικοπών των συντάξεων, που με μαθηματική ακρίβεια πετυχαίνουν «μία τρύπα στο νερό», όπως εύστοχα λέει ο λαό μας.

Αυτό που απαιτείται προκειμένου και πάλι τα ασφαλιστικά Ταμεία να αποκτήσουν αυτάρκεια και βιωσιμότητα, είναι να δοθεί έμφαση εκ μέρους της κυβέρνησης, στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και κατ’ επέκταση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτή η αλληλουχία, ο στενός δεσμός ανάπτυξης – επένδυσης - απασχόλησης, μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο μέσω του οποίου τα Ταμεία θα μπορέσουν να «ανασάνουν» και θα πάψουν να λογίζονται ως δημόσιοι «επαίτες».

Η κυβέρνηση οφείλει να δει με στρατηγικό όραμα αλλά και τεχνοκρατική προσέγγιση τον νευραλγικό τομέα της απασχόλησης. Η βελτίωση των δεικτών απασχόλησης (μείωση της ανεργίας), θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τα Ταμεία, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι θα φέρουν και νέες, πολύτιμες εισφορές αυτά. Επίσης όπως έχουμε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν, επιπρόσθετοι πόροι μπορούν να προκύψουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των Ταμείων, στα πρότυπα αυτής των Τραπεζών. Παράλληλα έχει ήδη κατατεθεί από την πλευρά μας πρόταση προς την κυβέρνηση, που προβλέπει τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα διαχειρίζεται την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων (Real Estate).

Οικονομικοί πόροι με τους οποίους θα ενισχυθούν τα ταμεία, μπορούν να «αναζητηθούν» μέσω της ουσιαστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, ενώ ζήτημα ζωτικής σημασίας με γνώμονα πάντα την βελτίωση των Ταμείων, πρέπει να καταστεί και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΛΤΑ θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται να αλλάξει το «στάτους κβο» των Ταμείων προς το καλύτερο. Θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο και οι συνέπειες ίσως αυτή την φορά να είναι μη αναστρέψιμες.

Γι’ αυτό λοιπόν καλούμε την κυβέρνηση, να αντιληφθεί έστω και καθυστερημένα, ότι η «σωτηρία» των Ταμείων δεν μπορεί να γίνει, μέσω της «καταδίκης» των συνταξιούχων, στους οποίους όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές αλλά πρέπει να επιστραφεί έστω και σταδιακά το... χαμένο εισόδημά τους. Αρχής γενομένης με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κρατήσεις.

Η βιωσιμότητα και εύρυθμη λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί, όπως προείπαμε, μόνο αν… επιτέλους, δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με κεντρικό άξονα την πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις και στην τόνωση της απασχόλησης.

Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ακολουθήστε τον."

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σήμερα η κοινή επίσκεψη Μηστοτάκη Ιερώνυμου στο Δήλεσι - Τι είπε στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός για την Εκκλησία, την πίστη και τα πολιτικά του σχέδια

Η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Δήλεσι «μεταφράζεται» ως μια νέα …