Στουρνάρας: Σε αρνητικό έδαφος το 1ο εξάμηνο του ΄16, ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ

stournaras1

Στην αποσαφήνιση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Στουρνάρας κράτησε χαμηλά τις προσδοκίες για το χρόνο άρσης των capital controls, ενώ εκτίμησε πως η ύφεση το 2015 ανήλθε συνολικά στο 0,2% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις το 2015 ήταν ευνοϊκότερες σε σχέση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί το καλοκαίρι. Σε αυτό συνέβαλαν οι ηπιότερες του αναμενομένου επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρά τον αρχικό κλυδωνισμό της τραπεζικής αργίας, εξαιτίας της ταχείας χαλάρωσης των περιορισμών, του επιτυχημένου χειρισμού των αρμόδιων φορέων, της σημαντικής ανόδου της τουριστικής κίνησης και της μεγάλης μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Μάλιστα τόνισε πως η βαθμιαία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την έστω και μικρή επιστροφή των καταθέσεων. Όπως είπε, περισσότερα των 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα από την 20η Ιουλίου 2015 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης (carry-over) από το 2015. «Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι η περαιτέρω αποκατάσταση του κλίματος της εμπιστοσύνης, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων», σημείωσε.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους πως θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η εμπειρία του δεύτερου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονταν από αντιφατικά μηνύματα και στοχεύσεις, καθώς συνέβαλαν σε αύξηση της αβεβαιότητας, κάμψη της εμπιστοσύνης και επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, και τελικά σε αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, αντιστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

«Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι θεσμοί, πρέπει, με εποικοδομητικό τρόπο και πνεύμα συνεργασίας να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία βαρύνουν και τις δυο πλευρές, και να υλοποιηθούν έτσι οι προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης», ανάφερε.

Στη βάση αυτή εκτίμησε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης. Όπως τόνισε, είναι το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις ("waiver") και θα επιτρέψει την πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ενώ θα καταστήσει δυνατή και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, είπε πως έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών κεφαλαίου, καθώς και η αποστροφή ανάληψης κινδύνου εξαιτίας της μεγαλύτερης αβεβαιότητας για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, ιδιαίτερα της Κίνας και αρκετών αναπτυσσόμενων χώρων, της συνεχιζόμενης πολύ μεγάλης κάμψης στις τιμές του πετρελαίου, που ναι μεν είναι θετική για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, ενέχει όμως ορισμένες αποσταθεροποιητικές επιδράσεις για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε στοιχεία ενεργητικού που εξαρτώνται θετικά από την τιμή του πετρελαίου, καθώς και λόγω των συναλλαγματικών εντάσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις αντίθετες πορείες της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και από την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έξαρση της τρομοκρατίας, στις διαφοροποιήσεις πολλών κρατών-μελών στην Ευρώπη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, στην απειλή εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ύπαρξη σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών μέσα στην ευρωζώνη, ζητήματα που αναδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που καθιστούν πιο ευάλωτη τη θέση της Ευρωζώνης και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

«Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων κινδύνων και αβεβαιοτήτων για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, καθώς θα οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης, επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τελικά σε όξυνση της ύφεσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τον ακριβή χρόνο άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να αποτολμήσει κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας για το 2025 -Τα τρία καθοριστικά μέτωπα

Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου …