ΑΔΕΔΥ: Και η κόντρα με το Υπ.Εργασίας για τη μείωση των συντάξεων έχει συνέχεια(VIDEO)(Πίνακες)(ΝΕΟ)

adedy-pano_0
Νεότερη Ενημέρωση 17.18
Στις καταγγελίες του υπουργείου Εργασίας, περί «λαθροχειρία», απαντά με νεότερη ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, παραθέτοντας τις παραδοχές που ακολουθήθηκαν για να προκύψουν τα αποτελέσματα των πινάκων, τα οποία στη χειρότερη μορφή τους επιβεβαιώνουν μειώσεις έως 34,49% στις νέες συντάξεις και επιστρέφοντας τις κατηγορίες για «λαθροχειρία και συνειδητά ψέματα».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ:
"Α. Οι πίνακες έχουν συνταχθεί με τις ακόλουθες παραδοχές:
1. Η ημερομηνία εξόδου 01/01/2016.
2. Όλα τα χρόνια στο Δημόσιο (χωρίς διαδοχική).
3. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις κρατήσεις προ τις 01/01/1993.
4. Το μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ενσωματωμένες τις ετήσιες αυξήσεις μισθών που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου για την αναπροσαρμογή των αποδοχών. Με όλα αυτά συντάχτηκαν οι πίνακες με τα ποσά της ακαθάριστης κύριας σύνταξης πριν και μετά το νέο σχέδιο νόμου.
Β. Απαντώντας τώρα αναλυτικά επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας σημείο προς σημείο η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει:
1. Ο Ν. 3865/2010 (νόμος Κουτρουμάνη για το Δημόσιο) δεν είναι ο ισχύων. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αρχική εφαρμογή μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, δηλαδή σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Η προηγούμενη Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεψε την εφαρμογή του για αυτούς που αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά, άρα ουσιαστικά μιλάμε για εφαρμογή ενός τριμήνου. Στο προσχέδιο Κατρούγκαλου το τρίμηνο αυτό εξαφανίζεται καθώς στη σελ. 142 ορίζει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις κρίνονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν στον οικείο φορέα την 31/12/2014. Δηλαδή, με τον Ν.3029/2002 για το Δημόσιο (νόμος Ρέππα). Άρα τα μεγέθη είναι απόλυτα συγκρίσιμα.
2. Για τις περικοπές στις οποίες αναφέρεται το Υπουργείο συγκρίνονται οι κύριες ακαθάριστες συντάξεις. Αν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση στα καθαρά ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα επικουρικά όπου εκεί το προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει σοβαρές μειώσεις. Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα κύριων και επικουρικών.
Όταν το Υπουργείο Εργασίας επιτίθεται στις παλαιές περικοπές εννοεί ότι θα τις καταργήσει; Όμως ο νέος τρόπος υπολογισμού από 1/1/2016 δίνει μεσοσταθμικά 20% μικρότερη σύνταξη. Προς τι, λοιπόν, τα κροκοδείλια δάκρυα για τις παλαιές περικοπές;
3. Για τις συντάξιμες αποδοχές έχει απαντηθεί στο σημείο Α πως υπολογίζονται. Όλοι οι εργατολόγοι πλην Υπουργού και Υφυπουργού τις υπολογίζουν στο 75% των παλαιότερων διατάξεων (τελευταία πενταετία στο Δημόσιο). Είναι μαζί με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα κύρια εργαλεία μείωσης των νέων συντάξεων.
Αλήθεια το Υπουργείο τις υπολογίζει περισσότερες; 4. Μόνο ως αστείο εκλαμβάνεται το ότι βγάλαμε σύνταξη μεγαλύτερη από το μισθό. Οι μισθοί αποτυπώνονται στο μισθολόγιο του 2008 (εισοδηματική πολιτική) επί του οποίου ακόμη υπολογίζονται οι συντάξεις."

Το υπουργείο ψεύδεται και αυτό εμείς δεν το επιτρέπουμε, δήλωσε στην Κωνσταντίνα Παλαιολόγου και στην εκπομπή της "Καφές και Εφημερίδα", ο Γενικός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Πετρόπουλος.

Νεότερη Ενημέρωση 23.59

Να διαψεύσει τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, για την τρομακτική μείωση των συντάξεων, επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας, με την ακόλουθη ανακοίνωσή τουστην οποάι κάλει λόγο για "λαθροχειρία"!

«Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την αυτονόητη υποχρέωση. Οι συντάκτες της ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες.

Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».

Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος!

Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του. Με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας.»

Αρχική Ενημέρωση 14.27

Για μειώσεις στις νέες, αλλά και στις καταβαλλόμενες συντάξεις, από 15 έως 30%, αν γίνει νόμος του Κράτους, η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, εστίασε η ΑΔΕΔΥ στην συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε την Δευτέρα το μεσημέρι, ενόψει της Γενικής Απεργίας και των λόγων που αντιδρά.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποί της:
"Δεν θα γλιτώσουν τις περικοπές ούτε οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις του δημοσίου.
Ειδικά για τις επικουρικές, η εκτίμηση των συνδικαλιστών του δημοσίου είναι ότι και εκεί θα υπάρξει περικοπή, χωρίς να αποκλείεται και μια ενδεχόμενη κατάργησή τους, στο μέλλον.
Μεγάλη περικοπή, άνω του 30% εκτιμάται ότι θα προκύψει στα μερίσματα του δημοσίου, ενώ για τα εφάπαξ βοηθήματα, η μείωση αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 10 – 15%.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου πρέπει να αποσυρθεί και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στους δημόσιους υπαλλήλους, στη Γενική Απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου.
Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, μαζί με τη ΓΣΕΕ".
ADEY1
ADEY2
ADEY3
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης επέδειξε τη γνωστή «αλαζονεία του 41%»

"Η αλαζονεία, από την άλλη, δεν μπορεί να κρύψει τη συνειδητοποίηση της διαρκούς φθοράς της …