6+1 σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις

συνταξεις9

Επτά εναλλακτικά σενάρια μείωσης συντάξεων και παροχών εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να πειστεί το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα.
Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει πάλι δουλειά, ότι «παρά τις επισημάνσεις μας, οι ελληνικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό εξακολουθούν να είναι εμπροσθοβαρείς, χωρίς μετρήσιμες αποδόσεις», όπως αναφέρει το protothema.gr.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι:

1. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που ενδεχομένως να βαπτιστούν «αύξηση της εισφοράς υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών». Σήμερα η εισφορά ανέρχεται σε 3%-14% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (Ν.3865/10) – ξεκινά από το 3% και σταδιακά αυξάνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

2. Σχεδιάζονται περικοπές στις νέες αλλά και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσω του επανυπολογισμού τους. Οπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, «σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό της εκδιδομένης σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα εκδιδόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της υπό κρίση διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει ότι ήμισυ της διαφοράς κινδυνεύει να περικοπεί μετά το 2018.

3. Δραστική μείωση του ανώτατου πλαφόν για το άθροισμα των συντάξεων (των διπλών κύριων συντάξεων + χηρείας + επικουρική) στο επίπεδο των 2.300-2.500 ευρώ από 3.000 που προβλέπει το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου.

4. Μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Οι δανειστές θεωρούν το ποσό υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και ζητούν να κατέβει για όλους στα 320 ευρώ. Περαιτέρω μείωση -στα 300 ευρώ- ζητούν για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.

5. Μειώσεις στις επικουρικές με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:

α) Μέσω της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας.

β) Μέσω του επανυπολογισμού τους.

γ) Μέσω της διεύρυνσης της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ.

6. Επισπεύδονται οι αποφάσεις για μείωση του εφάπαξ έως 20%. Δηλαδή, για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ του Δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ θα μειωθεί στις 20.000. Αν η μείωση υπερβεί το 20%, οι δικαιούχοι δεν θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που κατέβαλλαν στη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

7. Τέλος, κλείδωσε η μείωση των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) που εισπράττουν 280.000 δικαιούχοι. Η μείωση ορίζεται σε 32% μεσοσταθμικά, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου. Δηλαδή το μέρισμα που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 192 ευρώ θα μειωθεί στα 129,2 ευρώ.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου το 2024

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές …