Δ.Καραγεωργόπουλος: Συνδικαλιστικό τελεσίγραφο στη ζούγκλα των ομαδικών απολύσεων και ελαστικών ωραρίων

Ergasia

Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω περιορισμό των μισθών και «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας, αλλά και παρεμβάσεις στο δικαίωμα της απεργίας, περιλαμβάνει η ατζέντα των δανειστών μας για τα εργασιακά.

Το… πολιτικό κουβάρι των εργασιακών σχέσεων είναι εξίσου μπερδεμένο με αυτό του ασφαλιστικού και η επικείμενη διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών μάς πιέζουν για την επίσπευση της διαδικασίας.

Η Αθήνα δηλώνει ότι επιδιώκει την υιοθέτηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για επί τα βελτίω παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι «το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις», προσθέτοντας ότι «είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε. Σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας»…

Ήδη, στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τεχνοκράτες των θεσμών και στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), μελετούν τις αντίστοιχες προβλέψεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταλήξουν στο καταλληλότερο εργασιακό μοντέλο.

Στις 30 του μηνός θα συνεδριάσει στο Άμστερνταμ η εννεαμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, την οποία εκπροσωπεί ο καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης.

Παράλληλα, εκκρεμεί επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του τρίτου Μνημονίου.

Οι ευρωβουλευτές, θα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα συμμετάσχουν και σε ειδική συνεδρίαση της αντίστοιχης Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.

ΕΠΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Ωστόσο, οι δανειστές επικαλούμενοι την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας, ζητούν:

  • Την καθιέρωση κατώτατου μισθού χωρίς τριετίες και κανένα επίδομα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έχει υποχωρήσει από τα 751 ευρώ, στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ (μεικτές αποδοχές). Επίσης, οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Συνεχίζουν όμως να χορηγούνται, σε όσους τις δικαιούνται.
  • Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Σήμερα ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους. Επιτρέπονται έως 6 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 εργαζόμενους. Ποσοστό 5% ή έως 30 εργαζόμενους το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.
  • Την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την εισαγωγή νέων. Ειδικά, ως προς την αποκαλούμενη και ευέλικτη απασχόληση, προωθούνται μορφές εργασίας όπως η «μικροεργασία» στην οποία προβλέπονται πολύ χαμηλές αμοιβές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» που αντιστοιχούν σε απασχόληση όποτε επιθυμεί ο εργοδότης, καθώς και διάφορες παραλλαγές αυτών, όπως «συμβόλαια λίγων ωρών» ή «συμβόλαια με το τηλέφωνο» κ.ά.
  • Την ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου), με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος.
  • Τη μείωση του κόστους των υπερωριών.
  • Την αλλαγή του καθεστώτος λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις, αλλά και ολόκληρου του φάσματος λειτουργίας των συνδικάτων. Ζητείται στο εξής οι αποφάσεις για κήρυξη απεργίας να λαμβάνονται από το σύνολο των μελών ενός κλάδου και όχι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, ή μιας μεμονωμένης Γενικής Συνέλευσης, που μπορεί να στερείται απαρτίας. Επίσης, τίθεται θέμα επανεξέτασης της χρηματοδότησης και του τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων.
  • Την καθιέρωση της ανταπεργίας του εργοδότη. Πρόκειται για το μέτρο του lock out που εάν εφαρμοστεί θα ακυρώνει στην πράξη τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εν τω μεταξύ, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με γραπτή δήλωσή της, γνωστοποίησε ότι έλαβε απάντηση από την Κομισιόν -με καθυστέρηση πέντε μηνών- σε ερώτηση της για την επανεξέταση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Η κ. Κούνεβα επισημαίνει την εμμονή της Κομισιόν στις γνωστές νεοφιλελεύθερες συνταγές της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας και στην ανάγκη για «έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν» στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου.

Προσθέτει δε, ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά της αν οι λύσεις οι οποίες θα επιλεγούν, βασίζονται στις συνθήκες που επικρατούν στο Λουξεμβούργο με τον κατώτατο μισθό των 1.900 ευρώ ή στη Βουλγαρία με τον μισθό των 184 ευρώ.

Απέραντη εργασιακή ζούγκλα
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων:

  • Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16.
  • Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
  • Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος. Μόλις ένας στους δέκα λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
  • Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων αυξήθηκε από 34,8% το 2009 στο 65,5%.
  • Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%.
  • Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους.
  • Παρατηρείται έκρηξη της εκ περιτροπής και της μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία.
  • Μεταξύ των απασχολουμένων, πιο σημαντική ήταν η επιδείνωση του ποσοστού φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, το οποίο από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
  • Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.

Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά κυμαίνονται στα επίπεδα του 40 – 50% μεσοσταθμικά. Οι περικοπές αυτές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Συνδικαλιστικό τελεσίγραφο ενάντια στο εργασιακό κάτεργο- Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

«Δεν θα δεχθούμε αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Ήδη οι εργαζόμενοι βιώνουν δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα. Με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση, ο κοινωνικός διάλογος έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ έχουν διωχθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συλλογική αυτονομία.

Η αποκατάσταση του ΟΛΟΥ πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του ευάλωτου κρίκου της παραγωγικής αλυσίδας, του κόσμου της μισθωτής εργασίας δηλαδή, δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά των εξελίξεων στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας.

Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, πέρα από τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και περιορίζουν σημαντικά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων ενός κλάδου, με αιχμή το μισθολογικό κόστος. Κάτι τέτοιο το γνωρίζουν και οι εργοδοτικές οργανώσεις και γι’ αυτό ως Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας επιμένουμε στην καθολικότητα, την υποχρεωτικότητα και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.

Ο συνδικαλισμός είναι ένας από τους δημοκρατικούς πυλώνες μιας δυτικοευρωπαϊκής ευνομούμενης πολιτείας. Οποιαδήποτε συζήτηση για τον απεργιακό – συνδικαλιστικό νόμο, είναι εκ του πονηρού και στοχεύει μόνο στον έλεγχο των συνδικάτων από την εκάστοτε Εκτελεστική Εξουσία και στη φίμωση κάθε φωνής που εναντιώνεται στις μνημονιακές πολιτικές. Κάτι ανάλογο, όμως, έπραξαν και οι Εθνικοσοσιαλιστές στις 2 Μαΐου 1933, την επομένη της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όταν ομάδες κρούσης των ΝΑΖΙ κατέλαβαν τα γραφεία των εργατικών συνδικάτων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Εξάλλου, ο ισχύων Ν.1264/1982 σχετικά με την λειτουργία των συνδικάτων, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος».

ΠΗΓΗ: tokarfi.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 3 Ιανουαρίου

Τι αναφέρει  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του για τις πληρωμές  από τον e-ΕΦΚΑ …