Τώρα θυμήθηκε και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

katrougkalos21424935675-620x320

Όχι μόνο τις θυμήθηκε αλλά τις βάζει και στο επίκεντρο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέτοντας τες σε προτεραιότητα για άμεση επαναφορά, βάλλοντας κατά της "νεοφιλελεύθερης αναμόρφωσης της οικονομίας και της κατάρρευσης τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας, που οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου όξυνση των ανισοτήτων", όπως υποστήριξε, μη λέγοντας ότι ο ίδιος είναι μέλος και μάλιστα ενεργό αυτής της "νεοφιλελεύθερης αναμόρφωσης της οικονομίας και της κατάρρευσης των εργασιακών σχέσεων".

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση, συμμετείχε στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, (ILO), η οποία πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η Ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται, σήμερα, για την καταπολέμηση της φτώχειας, απόρροια της οικονομικής κρίσης. Η νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας και η κατάρρευση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας οδηγούν σε μια, άνευ προηγουμένου, όξυνση των ανισοτήτων.

Η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, αλλά επέβαλε τις ίδιες ενιαίες προσταγές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, απαιτώντας την οριζόντια μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, ενώ, την ίδια στιγμή, επέφερε γενικευμένη απορρύθμιση του εργατικού Δικαίου.

Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της: Την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας και την προστασία των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεσμευόμενη, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ στο εν λόγω πεδίο, καθώς και για την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις μακρο-οικονομικές πολιτικές, ούτως ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη να κατανεμηθούν δίκαια και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν ουσιαστικής προστασίας.

Μέσω της παραγωγικής συνεργασίας με τη ΔΟΕ, θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εντός της παγκοσμιοποίησης, επαναεπιβεβαιώνοντας τις τρεις θεμελιώδεις αρχές:

  • Κοινωνικό διάλογο,
  • κοινωνική δικαιοσύνη,
  • προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.»

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική Milliyet

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να μιλάνε περισσότερο …