Το πληροφορικό σύστημα είναι έτοιμο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί ήδη. Από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες βουλευτές, δικαστικοί, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατροί, αστυνομικοί, διαιτητές και δημοσιογράφοι, όλοι όσοι είχαν υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν για πρώτη φορά να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αποτυπώνοντας μάλιστα σε αυτές ακόμα και τα λεφτά στο στρώμα στον βαθμό που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων».
Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες προσδιορίστηκε με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί και οι υπόχρεοι μπορούν να λάβουν ήδη μια πρόγευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θεωρείται πρόβα για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο παρ’ ότι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί και σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μπει στις ζωές οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων από το 2017. Προς το παρόν, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες βρίσκεται προ των πυλών και η ενεργοποίησή του αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο σε χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι σύντομα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της δήλωσης ή μη κεφαλαίων τα οποία μπορεί να είναι μεν νόμιμα και φορολογημένα, βρίσκονται όμως εκτός τραπεζικού συστήματος, σε θυρίδες, στρώματα ή θαμμένα στον κήπο.
Η κοινή υπουργική απόφαση Τσακαλώτου – Παπαγγελόπουλου ρητά ορίζει ότι «με τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα». Η έκδοση της απόφασης στα τέλη του περασμένου έτους δημιούργησε προβληματισμό στους κόλπους των τραπεζιτών καθώς θεωρήθηκε ότι δημιουργεί αντικίνητρο για την επαναφορά των κατα-θέσεων ιδίως στις τραπεζικές θυρίδες.
Μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί, επομένως η υποχρέωση ισχύει. Ευρύτερα όμως, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, εγείρονται ζητήματα αναφορικά με τον προσδιορισμό της αξίας τιμαλφών και πολύτιμων ειδών όπως και αναφορικά με τις κυρώσεις εις βάρος όσων δεν δηλώσουν για παράδειγμα ότι έχουν στο σπίτι τους 15.000 ευρώ τα οποία έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί αλλά αποσύρθηκαν από τις τράπεζες υπό την απειλή του Grexit. Επί της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης οι υπόχρεοι με τη χρήση των προσωπικών κωδικών που χρησιμοποιούν για την είσοδο στο Taxis θα εισέρχονται στο ολοκληρωμένο πληροφορικό σύστημα Πόθεν, όπου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα βασικά τους στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, όπως τηρούνται στο φορο-λογικό μητρώο. Κατά την πρώτη υποβολή της δήλωσης καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ τα επόμενα έτη θα συμπληρώνονται μόνο οι μεταβολές.
Τα δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με «Τα Νέα», αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματα και αυτά που αφορούν στα ακίνητα του φορολογουμένου μπορούν να αντληθούν από τον ίδιο τον φορολογούμενο από τις φορολογικές του δηλώσεις και το Ε9 ή εναλλακτικά ο υπόχρεος σε δήλωση πόθεν έσχες μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το Τaxis. Στη συνέχεια οι υπόχρεοι θα καλούνται να συμπληρώσουν δεκατέσσερις διαφορετικούς ηλεκτρονικούς πίνακες με κάθε είδους εισόδημα που απέκτησαν ή είχαν στην κατοχή τους το 2015 από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή έως μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα και συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση.