To ergasianews.gr, τώρα στην πιο δύσκολη καμπή των εργασιακών δικαιωμάτων, ανοίγει το φάκελο του συνδικαλισμού, των Εργατικών Κέντρων και του ρόλου τους στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, σε μία βάση ενεργοποίησής τους και και γνωριμίας τους με τον εργατικό κόσμο που τα τελευταία χρόνια, υπομένει χτυπήματα από παντού, με τον κίνδυνο της ανεργίας που χτυπά κόκκινο, της απλήρωτης εργασίας, που έχει ξεπεράσει κάθε δυσοίωνη εκτίμηση, τις εργασιακές πιέσεις από τους εργοδότες και των νέων μορφών "δουλείας" που αποκαλούνται από το υπουργείο ευέλικτες μορφές εργασίας, αλλά με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Για να μην τρέμουν οι εργαζόμενοι κάθε τους ανάσα, το ergasianews.gr, δίνει το λόγο στα Εργατικά Κέντρα της χώρας, να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, να παρουσιάσουν την δράση τους και να επιτευχθεί ο στόχος και των δύο πλευρών. Του κοινού μετώπου για να νικηθεί ο εχθρός, που δεν είναι άλλος από τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της εξαφάνισης της ζωής με ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Πρώτος μας σταθμός το Εργατικό Κέντρο Δράμας, που συμπλήρωσε τα 80 χρόνια λειτουργίας του, με έντονη συνδικαλιστική δράση, που εν έτη 2016, έχει να αντιμετωπίσει και παλεύει με κάθε μέσο για την τρομακτική ανεργία της περιοχής ευθύνης του....Ένας στους δύο βρίσκεται μακριά από την αγορά εργασίας, χωρίς την θέληση του.....
Στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, μας ξεναγεί ο πρόεδρός του Γιώργος Σαβρίδης:
"Το Εργατικό Κέντρο Δράμας, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, γιόρτασε πέρσι τα 80 χρόνια λειτουργίας του. Προσπαθούμε τώρα να κάνουμε μια καταγραφή της ιστορίας του μέσα από τα αρχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και από τους παλιούς συνδικαλιστές, την οποία ευελπιστούμε να εκδώσουμε σύντομα, αν και τα οικονομικά μας είναι πολύ στενά.
Είναι ένα σχετικά μικρό τοπικό συνδικαλιστικό όργανο, δραστηριοποιείται έντονα σε όλους τους τομείς και πρωτοστατεί πάντα στα γεγονότα. Τα χρόνια όμως που ζούμε, αυτά των μνημονίων και της κρίσης, είναι εξαιρετικά δύσκολα από κάθε άποψη.
Έτσι, ζήσαμε, σε όλο το μεγαλείο του, επιχειρήσεις να κλείνουν και εργαζόμενοι σε μια νύχτα να μπαίνουν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. Ζήσαμε την κατάρρευση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, την εργοδοτική ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο και με την κάλυψη πια της πολιτείας και αντιμετωπίσαμε σωρεία περιπτώσεων τις οποίες επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Προσπαθούμε σε συνεργασία πάντα και με τις υπηρεσίες (ΣΕΠΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ) να πραγματοποιούμε ελέγχους σε επιχειρήσεις και παρεμβαίνουμε συνεχώς σε ό,τι πέσει στην αντίληψή μας. Επιδιώκουμε να φέρουμε κοντά μας τους εργαζόμενους και να τους στηρίξουμε για να περιορίσουμε όσο γίνεται τη μαύρη εργασία, την εκμετάλλευση από τους εργοδότες, την πίεση που λόγω της κρίσης καταλήγει πάντα σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ζήσαμε την εκμηδένιση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας –όπως της οικοδομής, στον οποίο απασχολούμαι κι εγώ- οι οποίοι συμπαρέσυραν μαζί και άλλες μικρότερες οικονομικές δραστηριότητες.
Στη Δράμα, η κατάσταση πριν τα μνημόνια ήταν πολύ δύσκολη. Είμαστε μια περιοχή με μεγάλη ανεργία, γι’ αυτό άλλωστε ήμασταν από καιρό ενταγμένοι στους θύλακες υψηλής ανεργίας. Η αποβιομηχάνιση για εμάς συντελέστηκε πολλά χρόνια πριν την κρίση, με το κλείσιμο πολλών μονάδων όπως οι βιοτεχνίες ετοίμου ενδύματος με χιλιάδες εργαζόμενες άνεργες, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία με περίπου 500 απολυμένους και άλλες μικρότερες.
Σήμερα όμως, έχουμε φθάσει στο σημείο, σε κάθε οικογένεια 1 στους 2 να είναι άνεργος και ο δρόμος της μετανάστευσης άνοιξε για μια ακόμη φορά, σε επίπεδα που κοντεύουν την περίοδο του 1960. Δραμινοί όλων των τάξεων, εργάτες, μάστορες, πτυχιούχοι κ.λπ. αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία αλλά και αλλού, προσπαθώντας να βρουν δουλειά και να ξεφύγουν από τη μιζέρια της ανεργίας και της ανέχειας.
Το Εργατικό Κέντρο Δράμας αγωνίζεται πάντα με όλη την ικμάδα του και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επάλξεων. Σε συνεργασία με το ανώτερο όργανο της ΓΣΕΕ και των δράσεων που οργανώνει μέσω των: ΙΝΕ, ΚΑΝΕΠ, ΚΕΠΕΑ και ΕΕΚΕ προσπαθούμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής και να τους βοηθήσουμε σε ό,τι τους δυσκολεύει.
Έτσι, συμμετείχαμε στα πρώτα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και με επιτυχία απασχολήσαμε σε θέσεις εργασίας για 5 μήνες, 168 άνεργους συμπολίτες μας. Επίσης, διοργανώσαμε πληθώρα σεμιναρίων και γενικώς φροντίζουμε να συμμετέχουμε όπου είναι δυνατό κάνοντας πράξη αυτά που το καταστατικό μας ορίζει ως σκοπό της ίδρυσής μας.
Την περίοδο 2014-15 λειτούργησε, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας, δομή πληροφόρησης και συμβουλευτικής με τη συνεργασία του περιφερειακού παραρτήματος του Ινστιτούτου Εργασίας/ΓΣΕΕ ΑΜΘ. Στόχος της δομής υπήρξε η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης αλλά και συμβουλευτικής στα πεδία της Κοινωνικής Ασφάλισης, των Εργασιακών Σχέσεων και των Πολιτικών Απασχόλησης. Η δομή στελεχώθηκε από επιστημονικό σύμβουλο που, με την υποστήριξη ομάδας νομικών στα κεντρικά (Αθήνα), παρείχε εξατομικευμένη πληροφόρηση στους εργαζόμενους του Νομού.
Στη διετή λειτουργία της, υποβλήθηκαν και απαντήθηκαν αντιστοίχως, 605 ερωτήματα: 280 το 2014 και 325 το 2015. Στην συντριπτική τους πλειονότητα τα ερωτήματα των εργαζομένων του Νομού, που προσήλθαν στο Εργατικό Κέντρο και τη δομή πληροφόρησης, αφορούσαν την συνταξιοδοτική τους πορεία, δηλαδή το πότε και πώς θα θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Τέλος να σημειωθεί ότι στη δομή πληροφόρησης, που λειτούργησε στο ΕΥΚ, επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μεταξύ των αντίστοιχων δομών ανά την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συνεχίσουμε το έργο της δομής, ευελπιστώντας ότι θα βρεθούν τα κονδύλια για να επαναλειτουργήσει και δίνουμε κατευθύνσεις στα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους για τις συντάξεις, όπως και σε όλα τα άλλα θέματα.
Στο πλαίσιο της δράσης της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) δημιουργήσαμε παράρτημα στη Δράμα και δεχόμαστε καταγγελίες από τους συναδέλφους για ζητήματα επίλυσης καταναλωτικών διαφορών με αυτές της κινητής τηλεφωνίας να έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, επιτύχαμε και τη μείωση των δόσεων στεγαστικού δανείου σε οικογένεια εργαζόμενου που είχε υποστεί συρρίκνωση των εισοδημάτων του λόγω κρίσης με εκδίκαση της υπόθεσης στο Ειρηνοδικείο Δράμας.
Από το 2011 που ανέλαβα την προεδρία μέχρι σήμερα, αναλάβαμε πρωτοβουλίες όπως τα κοινωνικά παζάρια, διανέμοντας στους οικονομικά ασθενέστερους λάδια, πατάτες, ρύζι κ.ά. Συμμετείχαμε ενεργά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Δράμας προσφέροντας αγαθά πρώτης ανάγκης στις οικογένειες των συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας.
Επίσης, διοργανώσαμε βραδιά ανέργου αλλά και καθιερώσαμε πριν την πρωτοχρονιά να αποχαιρετάμε τον παλιό χρόνο με μουσική, σουβλάκια και κρασί ανοιχτή για όλο τον κόσμο της εργασίας.
Όλα αυτά τα καταφέρνουμε με τα λίγα πενιχρά έσοδα που έχουμε αλλά με πολύ εθελοντική εργασία και φυσικά με περισσή διάθεση. Προσπαθήσαμε συντονισμένα να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Δράμα και πιστεύουμε ότι το έχουμε πετύχει.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, εδώ και χρόνια, βάλλεται από πολλές πλευρές. Δυστυχώς, ενώ στην Ευρώπη τα συνδικάτα κατέχουν μια κραταιή θέση, αντίθετα στην Ελλάδα αποτελούν πάντα τον εύκολο στόχο.
Γι’ αυτό, ενόψει της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ακούσαμε πάλι πολλές κατηγορίες για συνδικαλιστικές άδειες, για τη χρηματοδότησή μας, για τον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων γενικά και μάλιστα από την Κυβέρνηση που θέλει να λέγεται «αριστερή». Αυτά είναι αστειότητες και αρκεί να αναφέρουμε ότι από τη διάλυση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και μετά, κληθήκαμε να συντηρούμε ένα κτίριο με μόλις 560 Ευρώ το μήνα και να πληρώνουμε τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας, αναλώσιμα κ.λπ.) αλλά και τα έκτακτα έξοδα όσων εκδηλώσεων πραγματοποιούμε (απεργίες, ημερίδες, κ.λπ.), με αυτά τα χρήματα.
Αν μιλούν γι’ αυτή τη χρηματοδότηση, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν να διαχειριστούν ένα μήνα. Δεν θα τα καταφέρουν, όπως κι εμείς τα καταφέρνουμε με πάρα πολύ οικονομία.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλη την εργατική τάξη και να επισημάνω ότι είναι απαραίτητο για όλους μας να κατανοήσουμε τον εξαιρετικό ρόλο των συνδικάτων, δηλαδή ότι χωρίς την ύπαρξή τους θα ήμασταν ακόμη στον καιρό των σκλάβων και να καλέσω τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία των χώρων τους, δίνοντας έτσι, δύναμη στη δύναμή μας."
Ποιος είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας
Ο Γιώργος Σαβρίδης, είναι συνδικαλιστής από το 1991.
Δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα από πολύ μικρή ηλικία, στο χώρο του Συνδικάτου Οικοδόμων της Δράμας, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος πολλές τριετίες.
Συνεχίζει να εργάζεται ως οικοδόμος και παράλληλα ηγείται του Εργατικού Κέντρου
Δράμας εδώ και μια πενταετία.
Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 αγοριών.