"To κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει, συνεχώς και επιμόνως, διεξαγωγή εκλογών με το γενικόλογο “επιχείρημα” ότι η κυβέρνηση είναι καταστροφική για τον τόπο – υπάρχει μια πλειάδα από συνθηματολογικές παραλλαγές αυτού του ισχυρισμού.
Η “Νέα Δημοκρατία” θα συγκροτήσει τώρα το πρόγραμμά της, αλλά από ό,τι φαίνεται προηγουμένως ήταν έτοιμη να… κυβερνήσει. Δε μέμφομαι την ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος: κανένας κομματικός φορέας δεν έχει, αυτή τη στιγμή, πρόγραμμα για την ανόρθωση της χώρας και, ακόμη χειρότερα, κανένα κόμμα δεν έχει σαφή πολιτικό προσανατολισμό.
Από εδώ προέρχεται και η πολιτική κρίση διαρκείας της πολιτικού μας συστήματος, όπου οι κυβερνώντες προφασίζονται ότι αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας και οι πολίτες ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας του τόπου.
Οι ψευδεπίγραφες διχοτομήσεις της πολιτικής μας κατάστασης, υπό τη μορφή μιας πρόχειρης διάταξης “εχθρού-φίλου” σε “ευρωπαϊστές-τριτοκοσμικούς”, “εκσυγχρονιστές- λαϊκιστές”, “εθνικιστές-διεθνιστές”, “φιλελεύθερους- κρατιστές”, “φασίστες-δημοκράτες” αποπροσανατολίζουν ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη και υποσκάπτουν κάθε δυνατότητα συγκρότησης ενός πολιτικού πολιτισμού παραγωγικών συγκρούσεων.
Η χώρα χρειάζεται προσανατολισμούς σε διάφορα πεδία του δημόσιου βίου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως τώρα πολιτεύτηκε εμπειροτεχνικά ετεροπροσδιοριζόμενο από τις αποφάσεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης, περιορίζοντας τις αιχμές διαφοροποίησής του μόνο στον οικονομικό τομέα. Αλλά και αυτό έγινε και γίνεται μέσα σε μια ρηχή και ανυπόφορη γενικολογία."