Οργάνωση εργασίας και Ρύθμιση χρόνου εργασίας: Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

elstat762012

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ειδικής «Έρευνας (ad hoc) για την οργάνωση της εργασίας και τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας».

Οι κύριοι στόχοι:

  •  Να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό έχουν οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να καθορίζουν το χρόνο εργασίας τους.
  • Να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από πίεση χρόνου και σε ποιο βαθμό υποχρεώνονται να εργαστούν πέρα από το κανονικό ωράριο εργασίας τους.
  • Η διερεύνηση της δυνατότητας των απασχολούμενων να επηρεάσουν το περιεχόμενο και τη σειρά των εργασιών που αναλαμβάνουν.
  • Η περιγραφή του χώρου εργασίας και η εξέταση τυχόν εναλλαγών του.
  • Η εκτίμηση του χρόνου μετάβασης στην εργασία.

Οι κύριες διαπιστώσεις της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Οι αυτοαπασχολούμενοι διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία οργάνωσης της εργασίας τους αλλά είναι και αυτοί που συχνότερα αναγκάζονται να αλλάξουν ή να διευρύνουν το ωράριό τους.
  • Η πίεση χρόνου είναι αισθητή σε όλους τους απασχολούμενους, περισσότερο σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό.
  • Η ευελιξία στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας και η οργάνωση της εργασίας διαφέρουν ανάλογα με το δημογραφικό η/και επαγγελματικό προφίλ των μισθωτών. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεγαλύτερες ηλικίες διαθέτουν περισσότερη δυνατότητα έκτακτης απουσίας και μεγαλύτερη αυτονομία στη σχεδιασμό και την εκτέλεση των εργασιών τους. Το αντίθετο συμβαίνει με τους ασκούντες στοιχειώδη επαγγέλματα και απασχολούμενους σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζόμενους όπως επίσης και με τις νεώτερες ηλικίες και τους αλλοδαπούς. Οι ίδιοι είναι επίσης αυτοί που εργάζονται συχνότερα κάτω από πίεση χρόνου.
  • Καταγραφή των ωρών εργασίας γίνεται για περίπου επτά στους δέκα μισθωτούς, με πιο διαδεδομένη πρακτική τη χειροκίνητη καταγραφή από τον προϊστάμενο ή συνάδελφο.

Ο πληθυσμός-στόχος της έρευνας ήταν οι απασχολούμενοι ηλικίας 15 ετών και άνω. Το ποσοστό απόκρισης στην έρευνα ήταν 95,4%. Να τονιστεί ότι η έρευνα διεξήχθη παράλληλα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού το Β’ τρίμηνο του 2015.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πιερρακάκης για ψηφιακό σχολείο: Η τεχνολογία βοηθάει το σχολείο επικουρικά

«Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, ιστορικοί ναοί, δεν μπορούν να μετατρέπονται σε τζαμιά»,τόνισε …