«Επανεκκίνηση» του ΕΣΠΑ με 3 νέες επιχειρησιακές δράσεις

espa 2020

Για τον Δεκέμβριο μετατίθεται η νέα προκήρυξη των τριών δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» του ΕΣΠΑ, που αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Ο λόγος της καθυστέρησης δημοσίευσης του δεύτερου κύκλου των προσκλήσεων έχει να κάνει με τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στον πρώτο γύρο των δύο από τις τρεις δράσεις.

Αυτές είναι η «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» και η «νεοφυής επιχειρηματικότητα». Oταν τελειώσει η διαδικασία αυτή θα πρέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες γραμματείες του ΕΣΠΑ να προχωρήσουν σε αλλαγές των όρων των δράσεων με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε ο πρώτος γύρος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου προκήρυξης των τριών προγραμμάτων έχει εκτιμηθεί στα 238 εκατ. ευρώ. Ανήκουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, το "Έθνος" αναφέρει πως προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις. Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:

  • «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
  • «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.
  • «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα δεν θα αλλάξουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου.

Eτσι, στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Σκοπός της δράσης που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοπασχολούμενοι.

Αιτήσεις συμμετοχής θα μπορούν να υποβάλλουν:

  1. Aνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την υποβολή της αίτησης.
  2. Φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.

Σε σχέση με τη «νεοφυή επιχειρηματικότητα» το ποσοστό επιδότησης θα είναι, μάλλον, πάλι στο 100%. Η δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης. Με το πρόγραμμα ενισχύονται άνεργοι και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή και συνεργασίες αλλά και ενώσεις αυτών, προκειμένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.

Οι εταιρείες και σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται πάλι από τους οκτώ κλάδους:

  • Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων,
  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ),
  • Υλικά / Κατασκευές,
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα,
  • Ενέργεια,
  • Περιβάλλον,
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
  • Υγεία.

Για την «αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων», το ποσοστό χρηματοδότησης θα είναι στο 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Σκοπός της δράσης είναι η επιδότηση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους οκτώ προαναφερθέντες στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)».

Μεγάλη διευκόλυνση για όσους υπαχθούν στα προγράμματα είναι πως δεν υποχρεώνονται στην προσκόμιση τραπεζικής εγγυητικής επιστολής.

Κι αυτό καθώς δίνεται η δυνατότητα του ανοίγματος «ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός αποτελεί έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

  • Η κατάθεση της εγγύησης προκαταβολής ήταν μια προϋπόθεση που δρούσε έως τώρα αποτρεπτικά για μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών. Με τη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου ξεπερνιέται ένα εμπόδιο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Ειδικότερα, στον Escrow Account, και αποκλειστικά για λογαριασμό των δικαιούχων ΕΣΠΑ, πιστώνεται ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται το οποίο αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο αναθεωρητισμός Τραμπ, ο παρεμβατισμός Μασκ και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για το πρωτόγνωρο διεθνές τοπίο, οι παράγοντες που ανησυχούν την Αθήνα …