Δραματικά αυξάνονται οι νεκροί-Δεκάδες εργαζόμενοι και άνεργοι ανάμεσά τους(VIDEO)

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βενεζουέλα σε αντιμαχόμενες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Το καινούργιο κύμα βίας ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε 24 στις τρεις βδομάδες των διαδηλώσεων. Την Δευτέρα ένας άντρας πυροβολήθηκε σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Μερίδα. Δύο άλλοι – ένας στην Μερίδα και ένας άλλος στην κοντινή πόλη Μπαρίνας- έχασαν τη ζωή τους αν και δεν είναι καθαρό σε ποια πλευρά των διαδηλώσεων βρίσκονταν.

Ο κυβερνήτης της Μερίδα Ενρίκε Καπρίλες, που είναι ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα, έγραψε στο twitter ότι για τους θανάτους είναι υπεύθυνες «παραστρατιωτικές ομάδες». Η διαδήλωση της περασμένης Δευτέρας είχε ονομαστεί «πανεθνική καθιστική διαμαρτυρία» από την αντιπολίτευση που μπλοκάρισε τις κύριες οδικές αρτηρίες.

Η αναταραχή έχει οξυνθεί καθώς η έλλειψη τροφίμων χειροτερεύει, η ανεργία αυξάνεται και μεγαλώνει ο θυμός για τις ολοένα και πιο αυταρχικούς περιορισμούς του προέδρου Μαδούρο σε δημοκρατικούς θεσμούς. Στο Καράκας το πλήθος έκλεισε τη μεγαλύτερη αρτηρία της πρωτεύουσας, με κάποιους να ανεμίζουν αναποδογυρισμένες σημαίες της Βενεζουέλας, που είναι το σήμα κινδύνου των ναυτικών.

Μασκοφόροι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δύο κυβερνητικά φορτηγά στο ανατολικό Καράκας με την αστυνομία να μην επεμβαίνει, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφων του AFP. Αλλού στην πρωτεύουσα η αστυνομία έρριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες. «Κλείνουμε τους δρόμους για να καταλάβει ο Μαδούρο ότι πρέπει να φύγει. Μας έχει σε διαρκή πείνα. Δεν μπορώ να βρω γάλα για το μώρο μου που είναι 16 μηνών» λέει η Αμαλία Ντουράν που ζει στην εργατική συνοικία του Πετάρε.

«Είμαι εδώ γιατί είμαι κουρασμένος» λέει ο 26χρονος Γιορβίν Ρουίζ, που διαδηλώνει στο Καράκας. «Πήγα σε τουλάχιστον 20 φαρμακεία για να βρω ένα απλό αντιβιοτικό.» Ο Ρουίζ είχε την ελπίδα ότι με τις συνεχείς διαδηλώσεις «τουλάχιστον θα πάμε σε εκλογές». Στο Πουέρτο Ορντάζ, στην ανατολική Βενεζουέλα που κάποτε ήταν προπύργιο της κυβερνητικής στήριξης, διαδηλωτές μπλόκαραν αρκετές από τις λεωφόρους της πόλης.

Όπως και τις προηγούμενες μέρες, οι νέες διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως ειρηνικές, αλλά στην πορεία ξέσπασαν διάσπαρτες αψιμαχίες και άρχισαν οι πυροβολισμοί. «Το πρωί φαίνονται ειρηνικοί, το απόγευμα γίνονται τρομοκράτες και το βράδυ ληστές και δολοφόνοι» είπε για την αντιπολίτευση ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλλο. «Τους το λέω καθαρά… ο Νικολάς δεν φεύγει».

Το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων έχουν καλύτερα δομημένους στόχους σε σχέση με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες: ημερομηνία για εκλογές, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και επανίδρυση των συνταγματικών κανόνων, συμπεριλαμβανόμενου του χωρισμού των εξουσιών. Αυτό το τελευταίο είναι κύριο θέμα καθώς τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο για σύντομο διάστημα στέρησε από το κοινοβούλιο τις εξουσίες του.

Η απόφαση αυτή έχει μερικώς ανατραπεί αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι το δικαστικό σώμα πρέπει να αλλάξει από την στιγμή που έβαλε την πολιτική πάνω από το σύνταγμα. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι αποζητούν βίαιο πραξικόπημα με την συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση λέει ότι ο πρόεδρος είναι δικτάτορας που καταστέλει ειρηνικές διαδηλώσεις.

Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα, με 636 να παραμένουν στη φυλακή σύμφωνα με την τοπική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Penal Forum. Μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή, ο Μαδούρο έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν σύντομα τοπικές πολιτειακές εκλογές – που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις αρχές του 2016.

Αλλά ο Καμπέλλο είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαγορεύεται να πάρουν μέρος. Και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει την νωρίτερη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών, που κανονικά πρέπει να γίνουν στα τέλη του 2018, όπως ζητά η αντιπολίτευση. Η απαγόρευση στον Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιο για την προεδρία, να πάρει μέρος σε διεκδίκηση δημόσιου αξιώματος έχει δώσει νέα ώθηση στις διαδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: reuters/bbc/afp


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Τριήμερη περιοδεία στην Ήπειρο

Υπενθυμίζεται πως τους Παξούς επισκέφθηκε το πρωί ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή του …