Αδειάζει η κλεψύδρα… για τη διάσωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου και την αποτροπή μιας τεράστιας καταστροφής της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας.
Πηγές που συνομιλούν με την εταιρεία «Σκλαβενίτης», η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο του «λευκού ιππότη» συμμετέχοντας χρηματοδοτικά τόσο η ίδια όσο και οι πιστώτριες τράπεζες, υπογραμμίζουν στο «Εθνος της Κυριακής»: «Το σχέδιο εξυγίανσης πρέπει να τρέξει και η δικαστική απόφαση να εκδοθεί άμεσα. Αν αυτό δεν συμβεί στις 10 Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα καθώς οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ομίλου Σκλαβενίτη έχουν εξαντληθεί».
Το πρόβλημα με την τελική έκβαση της υπόθεσης ανέκυψε και πάλι μετά την εκδήλωση δημοσίως των ανησυχιών των εργαζομένων των σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου πως δεν θα πληρωθούν τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου. Κι αυτό επειδή η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 80 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί μέχρι να επικυρωθεί δικαστικά το σχέδιο εξυγίανσης εξαντλήθηκε τον Νοέμβριο. Η απόφαση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μετά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στις 19 Οκτωβρίου, ήταν να εκδοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Όπως αναφέρουν στο «Έθνος της Κυριακής» νομικοί και δικαστικοί κύκλοι «η μελέτη μιας τέτοιας υπόθεσης είναι πρωτόγνωρη, λόγω του μεγέθους της, στα δικαστικά χρονικά και απαιτεί εύλογο χρόνο πριν από τη δημοσίευσή της. Άλλωστε», προσθέτουν, «παρόμοιες υποθέσεις μικρότερου βεληνεκούς έχουν απαιτήσει αρκετούς μήνες δουλειάς πριν εκδοθούν αποφάσεις επί αυτών».
Αδιέξοδο
Η καθυστέρηση στην επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης που έχει σκοπό την αναδιάρθρωση χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ της «Μαρινόπουλος» και την απόκτησή της από την εταιρεία «Σκλαβενίτης» με τραπεζική, αλλά και των μετόχων της τελευταίας, χρηματοδότηση, προκαλεί πρόσθετα βάρη. Τα κόστη λειτουργίας των καταστημάτων του Μαρινόπουλου, που είναι άδεια από καταναλωτές, αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ τον μήνα και όσο δεν υπάρχει η χρηματοδότηση που προβλέπεται στο σχέδιο δεν μπορούν να αναληφθούν από τον «Σκλαβενίτη».
Αλλά και επιχειρήσεις – προμηθευτές που έχουν συμφωνήσει να υποστούν «κούρεμα» των οφειλομένων τους από την αλυσίδα Μαρινόπουλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω χρονική καθυστέρηση στην επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης: «Οσο περνάνε οι μέρες τόσο μεγαλώνει το κόστος και αυξάνονται οι κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία», λένε στο «Έθνος της Κυριακής»: «Σε 2.500 προμηθευτές έχει συμφωνηθεί να δοθεί το 50% των ποσών που τους οφείλονται, δηλαδή γύρω στα 360 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν χάσει τα μισά. Τα χρήματα αυτά, που υπό κανονικές συνθήκες θα εισέπρατταν στις 12 Φεβρουαρίου, οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν δεσμευτεί να τα διαθέσουν για άλλες υποχρεώσεις τους», περιγράφουν και συνεχίζουν: «Σε 800 με 1.000 προμηθευτές οφείλονται ποσά μέχρι 100.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους 1.500 τα χρέη είναι πάνω από 100.000 ευρώ και υπάρχουν και μεγάλες εταιρείες, όπως πολυεθνικοί όμιλοι στους οποίους οφείλονται ποσά της τάξης των 15, 16 και 20 εκατ. ευρώ».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «αν δεν εκδοθεί η δικαστική απόφαση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων που θα επιφέρει λουκέτα και νέα φέσια στην αγορά. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν». Η αγορά όμως, πέρα από τα 360 εκατ. ευρώ που περιμένει, υπολογίζει και σε άλλα 140 εκατ. τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, αναμένεται να διαθέσει η εταιρεία Σκλαβενίτης για τον εξοπλισμό των καταστημάτων του Μαρινόπουλου. Συνεπώς 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσουν τεράστια ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.
Προϋπόθεση
Εκτεθειμένες σε κίνδυνο βρίσκονται και οι τράπεζες καθώς οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν από τον πάλαι κραταιό εμπορικό όμιλο ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη συνομιλώντας με το «Έθνος της Κυριακής»: «Οι τράπεζες περιμένουν τη δικαστική απόφαση για να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των οφειλών και την παροχή περαιτέρω χρηματοδότησης». Όπως εξηγούν, «χωρίς αυτή δεν μπορούν να κάνουν κινήσεις καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν διώξεις σε βάρος των στελεχών».
Οι ίδιες τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι «η καθυστέρηση είναι σε βάρος όλων, των προμηθευτών, των τραπεζών και των εργαζομένων». Πηγές της αγοράς, ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης στις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς τότε οι οφειλές που θα έχουν συσσωρευτεί δεν θα «μαζεύονται».
Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζουν ότι το πρώτο κρίσιμο 3μηνο για την πορεία της εξυγίανσης είναι αυτό που έρχεται.
Η συμφωνία με τις τράπεζες
Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη σε ιδιώτες και Δημόσιο
Δραστική αναδιάρθρωση των οφειλών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος προς τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές αλλά και νέα χρηματοδότηση ύψους 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 125 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εταιρεία Σκλαβενίτης, προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης. Αυτή υπογράφηκε μεταξύ των τραπεζών και των μετόχων της «Μαρινόπουλος» και «Σκλαβενίτης» και αφορά τη διευθέτηση αλλά και το «κούρεμα» των χρεών ύψους 1,490 δις. Για την εξυγίανση της αλυσίδας δημιουργείται επίσης νέα εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» όπου μεταβιβάζονται όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα, τα σήματα οι άδειες χρήσης, αγαθά πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, οι εργασιακές συμβάσεις αλλά και το δίκτυο των franchise καταστημάτων. Τα βασικά σημεία της αναδιάρθρωσης των οφειλών προβλέπουν:
- Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές (ανέγγυους πιστωτές) ανέρχονται σε 647,15 εκατ. και διαγράφονται κατά 50%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αποπληρώνονται από τη νέα εταιρεία εντός 60 ημερών.
- Οι οφειλές προς Δημόσιο (53,3 εκατ.) και ασφαλιστικά ταμεία (67,2 εκατ.) θα αποπληρωθούν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις αφού διαγραφούν τόκοι, προσαυξήσεις, πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις.
- Τα χρέη προς ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και ιδιωτικούς παρόχους κουρεύονται κατά 50% και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί από τη νέα εταιρεία σε 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
- Οι υποχρεώσεις προς εταιρείες του ομίλου Carrefour απομειώνονται κατά 92,21% (148 εκατ.) και το υπόλοιπο 12,5 εκατ. θα πληρωθεί από τη νέα εταιρεία εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
- Από τις οφειλές ύψους 146,9 εκατ. προς την Alpha Bank διαγράφονται τα 26,7 εκατ. και τα υπόλοιπα 120 εκατ. τα αναλαμβάνει η νέα εταιρεία αποπληρώνοντάς τα εντόκως σε 20 χρόνια με πενταετή περίοδο χάριτος.
- Τα χρέη προς Eurobank (18,3 εκατ.) και Εθνική Τράπεζα (31,24 εκατ.) εξοφλούνται από τη νέα εταιρεία εντόκως σε 20 χρόνια με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς το κεφάλαιο. Οι οφειλές σε Εθνική Leasing και Πειραιώς Leasing θα πληρωθούν σε 36 δόσεις.
- Οι υποχρεώσεις 76,15 εκατ. προς εκμισθωτές θα πληρωθούν ανάλογα με το ύψος κλιμακωτά σε 8 έως και 36 δόσεις.
Κινδυνεύουν 60.800 θέσεις εργασίας
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, θέλοντας να τονίσουν τη διάσταση αυτού του εγχειρήματος, «αφορά όχι μόνο τους 10.800 εργαζόμενους της Μαρινόπουλος αλλά και τους 50.000 εργαζομένους των εταιρειών-προμηθευτών της αλυσίδας».