Έπειτα από την επίλυση όλων των νομοθετικών κωλυμάτων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σύντομα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τη συμπλήρωσή τους από τους φορολογούμενους πολίτες.
Περί τους 6 εκατ. πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν το έντυπο Ε1, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να συμπληρώσουν αρχικά το έντυπο Ε2. Παράλληλα, όσοι ασκούν ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να συμπληρώσουν πρώτα το Ε3.
Εφέτος οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις έως τις 30 Απριλίου, χωρίς πάντως να αποκλείεται η παράταση έως και τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την «Ημερησία».
Διαβάστε παρακάτω ορισμένα σημεία-κλειδιά που θα πρέπει να προσέξετε πριν υποβάλετε τις φορολογικές σας δηλώσεις:
- Η αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι υποχρεωτική για τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τη σύντροφό του, με εξαίρεση τις περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.
- Υποχρεωτική είναι και η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (από την 31η-12-2015).
- Για τα προστατευόμενα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) και για τα μέλη οικογενείας με αναπηρία άνω του 67% προβλέπεται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
Εισοδήματα και τεκμήρια
Στη φορολογική δήλωση οι πολίτες αναγράφουν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά τους και τα εισοδήματα της συζύγου. Οφείλουν, δε, να αναγράφουν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να καταγραφούν κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη που έχουν προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων αλλά και τα κέρδη ή ζημίες από την πώληση μετοχών, μεριδίων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
Σχετικά με τα τεκμήρια, πρέπει να δηλώνονται όλα τα χρηματικά ποσά που δαπάνησε ο φορολογούμενος εντός 2015 για ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Πεδία σε πορτοκαλί πλαίσιο αφορούν σε εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και την αντίστοιχη παρακράτηση φόρου. Οι σχετικοί κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο. Πεδία με κίτρινο χρώμα: σε αυτά είτε εμφανίζονται ήδη προσυμπληρωμένα στοιχεία, τα οποία ο φορολογούμενος καλείται απλώς να επιβεβαιώσει, είτε εμφανίζονται πίνακες, στους οποίους πρέπει να συμπληρώσει αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται.
Εισόδημα από ακίνητη περιουσία
Τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία αναγράφονται στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης.
Τα ποσά που πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς αυτούς είναι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα. Συμπληρώνονται αυτόματα από το Taxisnet, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 πριν από τη συμπλήρωση του Ε1.
Σχετικά με τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί το 2015, ο ιδιοκτήτης μπορεί να τα δηλώσει εφέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1.
Για να μη φορολογηθούν τα εν λόγω ποσά θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις βάσει νόμου:
Έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης θα πρέπει να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν εφέτος:
- φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης)
- ελεύθεροι επαγγελματίες (λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 55% σε 75%)
- αγρότες (λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 55% σε 75%).