Η κρίση «κατεδάφισε» 1.500 εταιρείες σε 16 μήνες...

...σε καθεστώς εθελούσιας εφεδρείας ένας στους δύο εργολάβους

Η κρίση «κατεδάφισε» 1.500 εταιρείες σε 16 μήνες..."Λουκέτο" έβαλαν σε 16 μήνες 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής. Στην ουσία 100 εταιρείες τον μήνα κλείνουν μην αντέχοντας τη βαθιά κρίση στην κτηματαγορά και την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Παράλληλα, σε καθεστώς? εθελοντικής εφεδρείας, δηλαδή σε απόλυτη αδράνεια βρίσκεται το 50% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Περίπου 7.000 εργολάβοι οικοδομών έχουν "παγώσει" τη δραστηριότητά τους περιμένοντας καλύτερες ημέρες.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία για την κατάσταση χάους που
επικρατεί σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, αναφέρει στο "Εθνος της Κυριακής" ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων-Οικοδο­μικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ), Δημήτρης Καψιμάλης.

Ο πρόεδρος της ΟΜΚΟΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο ο οποίος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, απασχολεί πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπον­δίας Κατασκευαστών Κτιρίων-Οικοδο­μικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης Ο πρόεδρος της Ομοσπον­δίας Κατασκευαστών Κτιρίων-Οικοδο­μικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης

Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, "από τις περίπου 15.000 επιχειρήσεις που υπήρχαν στο μητρώο της ΟΜΚΟΕΕ, 1.500 έκλεισαν οριστικά και διαγράφηκαν, το 50% βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ οι υπόλοιποι απασχολούνται σε μικρές εργασίες για να επιβιώνουν".

Χωρίς δουλειά
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο τα νούμερα που έδιναν οι κατασκευαστές ήταν διαφορετικά. Τότε είχαν βάλει λουκέτο 1.300 επιχειρήσεις ενώ σε αδράνεια βρίσκονταν το 30%, δηλαδή λίγο πάνω από 4.500 εταιρείες. Μέσα σε τέσσερις μήνες διαγράφηκαν 200 μέλη της ΟΜΚΟΕΕ πανελλαδικά και σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό των εργολάβων που διατηρούν τις εταιρείες τους αλλά δεν έχουν αντικείμενο. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν χιλιάδες απούλητα ακίνητα, πολλά εκ των οποίων έχουν κτιστεί από το 2006 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κατοικηθεί.

Η κρίση «κατεδάφισε» 1.500 εταιρείες σε 16 μήνες..."Εχουν παλιώσει, είναι σπίτια 5ετίας και χωρίς ποτέ να έχει μπει ιδιοκτήτης θεωρούνται πλέον? μεταχειρισμένα", τονίζει στο "Εθνος της Κυριακής" ο σύμβουλος ακινήτων, επικεφαλής της εταιρείας Lead & Co, Αθαν. Λίγγος.

Οπως επισημαίνει ο κ. Λίγγος, στον τομέα της κατοικίας επικρατεί πλήρης άπνοια, οι αγοραπωλησίες είναι ελάχιστες και στην πλειονότητά τους αφορούν παλαιά και φθηνά ακίνητα, ενώ κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στον τομέα της γης και της επαγγελματικής στέγης.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τη βουτιά της οικοδομής καθώς το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011 η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 48,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν από τις πολεοδομίες της χώρας.

Μόνο τον Μάρτιο καταγράφηκε μείωση κατά 43,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,5% στην επιφάνεια και κατά 40,4% στον όγκο, στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2011, η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει επίσης μείωση κατά 56,5% στην επιφάνεια και κατά 54,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οι συνέπειες
Η κατάσταση της πλήρους κατάρρευσης έχει άμεσες συνέπειες σχεδόν στον μισό πληθυσμό της Ελλάδας καθώς τις καλές εποχές της οικοδομής περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι (οι 400.000 καθαρά οικοδόμοι) έβγαζαν καλό μεροκάματο.

Αλουμινάδες, μάντρες με οικοδομικά υλικά και σίδηρο, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, χτίστες και σχεδόν 150 επαγγέλματα πλήττονται άμεσα καθώς έχει περιοριστεί ή μηδενισθεί η δουλειά τους.

Οι κατασκευαστές
"Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις τιμών"

Οταν ρωτά κανείς τους εργολάβους οικοδομών γιατί δεν μειώνουν τις τιμές η απάντηση είναι σύντομη. "Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια". Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Καψιμάλης, ο οποίος λέει, επίσης, ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα ακόμη και κάτω του κόστους, ειδικά στην επαρχία.

Πάντως, οι αρχικές τιμές που ζητούν οι εργολάβοι δεν είναι μειωμένες, κάτι που τονίζουν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν και στηρίζουν την άποψή τους στη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Coldwell Banker Real Estate LLC. H σύγκριση που έγινε μεταξύ 61 πόλεων και αφορά το κόστος απόκτησης σπιτιού τεσσάρων δωματίων με δύο μπάνια, δείχνει ότι στην Αθήνα φτάνει τις 452 χιλιάδες ευρώ. Η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην 22η θέση με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου.

Αλλά και η τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα της RE/MAX δείχνει ότι οι τιμές είναι σταθερές και πτωτικά κινούνται στα μεγάλα και ακριβά σπίτια.

Αλλωστε, η πτώση τιμών κατά 6% που εκτιμά η ΤτΕ δεν κρίνεται ικανοποιητική σε σύγκριση με την οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Από την άλλη, πάντως, οι εργολάβοι δικαιολογούν τις υψηλές τιμές λέγοντας ότι αγόρασαν πανάκριβα τη γη ενώ αυξάνονται διαρκώς τα υλικά οικοδομής. Δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ρίξουν περισσότερο τις τιμές, αν και στις τελικές διαπραγματεύσεις η πτώση μπορεί να φτάσει και το 20%.

Αδιέξοδο
Δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ

Δυστυχώς για τον κλάδο δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ αφού όλοι οι ειδικοί δεν βλέπουν ανάκαμψη το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, το α' τετράμηνο του 2011, υποχώρησε κατά 39,3%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Ερχεται βέβαια να προστεθεί στο -31,4% του 2009 και στο -27,4% πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν βλέπουν κανένα φως στο τούνελ. Μάλιστα, στο σύνολο των ιδιωτικών κατασκευών η πτώση είναι 26,7%, ενώ ειδικά για την κατοικία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχωρεί κατά 52,8%!

Σε ό,τι αφορά τους μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής στις κατασκευές, δηλαδή το... ανεκτέλεστο που υπάρχει, στο σύνολο των κατασκευών οι μήνες αυτοί είναι 12,9 τον Απρίλιο όταν το 2009 ήταν 15,9 μήνες. Στον τομέα των κατοικιών η κατάσταση είναι δραματική και δείχνει ότι δεν υπάρχει δουλειά. Μόλις 4,9 μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής από 8,3 μήνες το 2010.

Οι εργασίες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 65,2% ενώ στις κατοικίες η πτώση ανεβαίνει στο -69,6% και στα άλλα κτίρια -68,8%.

Δραματική η κατάσταση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εργασιών προς εκτέλεση. Στο -75,4% στο σύνολο των κατασκευών ενώ στις κατοικίες φτάνει το -94%! Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας προγραμματισμός από τους κατασκευαστές να κτίσουν σπίτια το επόμενο διάστημα.

H ανεργία
Η διάλυση της οικοδομής φαίνεται και από τη μείωση των ποσοστών απασχόλησης στον κλάδο. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Απρίλιο οι προσδοκίες απασχόλησης για τους 3-4 επόμενους μήνες υποχωρούν στο -68,5% για το σύνολο των κατασκευών, ενώ στις κατοικίες το ποσοστό είναι -78,3%. Η ανεργία δηλαδή βρίσκεται στο ζενίθ κι έχει ξεκινήσει από το 2008 (-32,6%), το 2009 έφτασε το -60,9% και πέρυσι το -60,3%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή τσιμέντου σε όγκο, στο σύνολο των κατασκευών υποχώρησε -27,3 στο τρίμηνο 2011.

Δραματική η κατάσταση και για τους πολιτικούς μηχανικούς καθώς στο σύνολο του κλάδου οι αμοιβές υποχώρησαν -7,8%, ενώ για την επίβλεψη εργασιών σε νέες οικοδομές η πτώση είναι -49,1%.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΤΕ: Με την ώθηση της Telekom και τεχνολογίες αιχμής χαράσσει πορεία για το 2030

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις του Ομίλου σε Gigabit δίκτυα και τις τεχνολογίες του αύριο, καθώς …