Με 20σέλιδο υπόμνημά τους, οι δανειστές θέτουν ως υποχρεωτικό όρο στην Ελλάδα, την ιδιωτική ασφάλιση του συνόλου των εργαζομένων και την ταυτόχρονη διακοπή-κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας από εργατικό ατύχημα τόσο του ασφαλισμένου, όσο και σύνταξη λόγω θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του!
Το υπόμνημα που κατατέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει τεθεί υπό εσωτερική επεξεργασία, αποδεικνύοντας ότι με το άνοιγμα των συζητήσεων το Φθινόπωρο για τα εργασιακά, πως έρχονται δύσκολες ώρες για την εργατική τάξη.
Αναλυτικά οι θεσμοί, απαιτούν την απόσυρση του άρθρου 31 του νέου νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος το κράτος θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο σύνταξη που θα ισούται τουλάχιστον με το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για την ασφάλιση 20 ετών, δηλαδή 768 ευρώ.
Κατά τους δανειστές όπως διαρρέουν οι πληροφορίες, "Η κοινωνική ασφάλιση που παρέχει το κράτος δεν πρέπει να επιβαρύνεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και ότι, όπως έχουν επισημάνει πολλάκις, θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από υποχρεωτικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Το άρθρο πρέπει να ανακληθεί".
Προς το παρόν, το υπουργείο απαντά ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου, χρησιμοποιώντας την αιτιολογία ότι "Η ένταξη ιδιωτικών εταιρειών θα οδηγήσει σε σταδιακή μετατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος."